Τρίτη θητεία για τον εθνικιστή Ορμπαν στην Ουγγαρία- Συμμετοχή ρεκόρ στις εκλογές

Τρίτη θητεία για τον εθνικιστή Ορμπαν στην Ουγγαρία- Συμμετοχή ρεκόρ στις εκλογές

Καθαρή νίκη στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ουγγαρία κατήγαγε ο δεξιός εθνικιστής Βίκτορ Όρμπαν, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο καθώς η διχασμένη αντιπολίτευση, που υπέστη βαριά ήττα, εισέρχεται σε περίοδο κρίσης.

Το «Φίντες» του Όρμπαν συγκεντρώνει ποσοστό 48,9% με το 95% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής η εθνική εκλογική επιτροπή. Τα ποσοστό του είναι κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο που εξασφάλισε το κυβερνών κόμμα πριν από τέσσερα χρόνια και θα επιτρέψει στον Όρμπαν να διατηρήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην ουγγρική Βουλή, όπως και το 2010 και το 2014.

Η συμμετοχή έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ (69,26%, +7%) με ορισμένα εκλογικά τμήματα να παραμένουν ανοικτά τρεις ώρες μετά το πέρας του τυπικού χρονοδιαγράμματος της ψηφοφορίας, κάτι που δημιούργησε σε κάποιους την αίσθηση πως μπορεί να σημειωνόταν μια θεαματική ανατροπή. Αλλά ο εμφανώς ανακουφισμένος Όρμπαν εντέλει ανακοίνωσε την «ιστορική» νίκη της παράταξής του.

«Αυτή είναι μια ιστορική νίκη, που μας δίνει τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, να υπερασπιστούμε την Ουγγαρία», είπε ο 54χρονος πρωθυπουργός στο πλήθος των υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στην όχθη του Δούναβη.

«Ο Βίκτορ είναι ο μοναδικός δυνατός ηγέτης για την Ουγγαρία. Αυτό το αποτέλεσμα αποδεικνύει πως το έθνος τον στηρίζει. Δεν υπάρχει κανένας άλλος σαν αυτόν στη χώρα», δήλωσε εκστασιασμένη η Έβα Χάλας, μια 53χρονη ψηφοφόρος.

Ο Όρμπαν, μοντέλο για τους δεξιούς λαϊκιστές στην Ευρώπη, όνειδος για εκείνους που καταγγέλλουν την αυταρχική του παρέκκλιση, δήλωνε πριν από τις εκλογές της Κυριακής ότι θέλει να καταστήσει «αμετάκλητες» τις αλλαγές που προώθησε αφότου επανήλθε στην εξουσία το 2010.

Θαυμαστής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πρωθιερέας μιας «ανελεύθερης» δημοκρατίας, αιχμή του δόρατος του αγώνα εναντίον της έλευσης μεταναστών στην Ευρώπη, ο Όρμπαν από το 2010 ασκεί την εξουσία περιορίζοντας ελευθερίες εν ονόματι του «εθνικού συμφέροντος» και συγκεντρώνοντας στα δικά του χέρια τα κλειδιά κρίσιμων τομέων, από την οικονομία μέχρι τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης.

Αυτόκλητος υπερασπιστής της «χριστιανικής Ευρώπης», ο Όρμπαν επιδόθηκε σε ακόμη εντονότερη ξενοφοβική ρητορική στην προεκλογική του εκστρατεία, καταφερόμενος αέναα εναντίον του Τζορτζ Σόρος, του αμερικανού επενδυτή, τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχηστρώνει τη μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη.

«Μεγάλη και καθαρή νίκη του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία: η ανατροπή των αξιών και η μαζική μετανάστευση που προωθεί η απορρίφθηκαν εκ νέου», πανηγύρισε μέσω Twitter η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας.

Ο δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός δεν έπαψε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του να επισείει τον κίνδυνο ήττας του Φίντες που εξίσωνε με το «χάος» της έλευσης μεταναστών, με τη νίκη του «εχθρού», που θέλει να «διώξει» τους Ούγγρους από τον τόπο τους.

Η αντιπολίτευση, τόσο το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και το εθνικιστικό κόμμα Γιόμπικ, από την πλευρά τους προεκλογικά κατήγγειλαν το πελατειακό κράτος, την αποσάθρωση των κρατικών υπηρεσιών, την ανεπαρκή αγοραστική δύναμη των Ούγγρων, που παρά το ότι η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό (3,8%) εξωθεί πολλούς να μεταναστεύουν. Αποπειράθηκε να εκμεταλλευθεί την αποστροφή μέρους τουλάχιστον του εκλογικού σώματος έναντι του Όρμπαν και του πολιτικού του λόγου. Αλλά ηττήθηκε.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό Γιόμπικ, που κατέβαλε προσπάθειες να προβάλει πιο «κεντρώα» και μετριοπαθή εικόνα, δεν κατάφερε να βελτιώσει την προ τετραετίας επίδοσή του και περιορίζεται στο 19,8% των ψήφων. Ο ηγέτης του Γκάμπορ Βόνα υπέβαλε την παραίτησή του.

Το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (MSZP) είδε το ποσοστό του να περιορίζεται στο 12,4%. Το προεδρείο του επίσης υπέβαλε την παραίτησή του, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Γκιούλα Μόλναρ.

Το κόμμα των πρασίνων (LMP) συγκεντρώνει το 6,9% των ψήφων.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η συμμαχία Φίντες- KDNP αναμένεται ότι θα καταλάβει 133 ως 134 έδρες στο επόμενο κοινοβούλιο, επί συνόλου 199, το Γιόμπικ 26 και οι Σοσιαλιστές 20.

«Ιστορική νίκη»
Για «ιστορική νίκη» της παράταξής του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής έκανε λόγο στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα ο Βίκτορ Ορμπαν. «Νικήσαμε. Η Ουγγαρία κατήγαγε μια μεγάλη, ιστορική νίκη. Αγαπητοί φίλοι, αφήνουμε μια μεγάλη μάχη πίσω μας, εξασφαλίσαμε μια ιστορική νίκη, έχουμε μια ευκαιρία, δημιουργήσαμε μια ευκαιρία να υπερασπίσουμε την Ουγγαρία», επέμεινε ο δεξιός εθνικιστής πολιτικός, κυρίαρχος του σύγχρονου ουγγρικού πολιτικού σκηνικού.