Τρία σενάρια εκλογών και ένας ανασχηματισμός. Ποιοι υπουργοί είναι στην έξοδο…

Τρία σενάρια εκλογών και ένας ανασχηματισμός. Ποιοι υπουργοί είναι στην έξοδο…

Τρεις διαφορετικές εισηγήσεις για εθνικές εκλογές εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, δύο εκ των οποίων συνδέονται άμεσα με τον επικείμενο ανασχηματισμό, που όλα δείχνουν ότι επισπεύδεται μετά και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Πρώτο και μάλλον λιγότερο πιθανό σενάριο, είναι αυτό του εκλογικού αιφνιδιασμού ως το τέλος του Μάη. Οι υποστηρικτές του, προέρχονται κυρίως από τον σκληρό πυρήνα του παραδοσιακού ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως κομματικοί και λιγότερα κυβερνητικά στελέχη, που επιθυμούν μια προεκλογική ατζέντα με κυρίαρχο πυλώνα την υπόθεση Novartis και ολική επαναφορά του προεκλογικού δίπολου του 2014 (εμείς ή αυτοί), μεταξύ “παλιού” και “νέου” πολιτικού συστήματος. Παράλληλα, οι εισηγητές του εν λόγω σεναρίου, θεωρούν ότι μια εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο, προσφέρει τη δυνατότητα να “παγώσει” το θέμα των Σκοπίων, όσο χρειάζεται, ώστε να μην αποτελέσει μείζον στοιχείο μιας σύντομης προεκλογικής περιόδου και να μην αποτελέσει ως πόλο συσπείρωσης δεξιόστροφων ψηφοφόρων γύρω από τη Ν.Δ. Επίσης, φοβούνται ενδεχόμενες νέες φυσικές καταστροφές (και κυρίως πυρκαγιές) στη διάρκεια του καλοκαιριού, που μπορεί να δημιουργήσουν νέο κύμα αρνητικών  επιπτώσεων για την κυβέρνηση, αφού ούτε οι ίδιοι δεν εμπιστεύονται την ικανότητά της να συντονίσει επαρκώς τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων.

Ωστόσο, μετά και το νέο βαρύ τραύμα που αφήνει η περίπτωση της Ράνιας Αντωνοπούλου στο αφήγημα περί “ηθικού πλεονεκτήματος” της Αριστεράς, αλλά και επειδή το κυβερνητικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ “ποντάρει” εξ` ίσου πολλά, στο αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια, το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται ως αυτή τη στιγμή, είναι εκείνο που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να πηγαίνει σε εκλογές το φθινόπωρο του 2018 (Οκτώβριο).

Αυτό το σενάριο το υποστηρίζουν περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, τόσο του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με “καταγωγή” από το ΠΑΣΟΚ, με την εξής λογική:

Θεωρούν ότι ακόμα και …”ακάθαρτη”, μια έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, θα δώσει ένα μεγάλο ψυχολογικό πλεονέκτημα και προβάδισμα στην κυβέρνηση, που σε συνδυασμό με τη σκιά της υπόθεσης Novartis στην αντιπολίτευση (ειδικά στη Ν.Δ.) και καθώς θα μεσολαβήσει ικανός χρόνος “αποθεραπείας” από τη λαβωματιά της υπόθεσης Αντωνοπούλου, ενισχύει τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει μεγαλύτερο ποσοστό του χαμένου εδάφους έναντι της Ν.Δ.

Οι ΣΥΡΙΖΑίοι υποστηρικτές του συγκεκριμένου σεναρίου, εκτιμούν επίσης, ότι το ζήτημα των Σκοπίων, όποια τροπή κι αν έχει, αφενός δεν συνιστά μείζονα απειλή για το ΣΥΡΙΖΑ (αντιθέτως πιστεύουν πως μια λύση θα λειτουργήσει θετικά σε ένα κοινό της ευρύτερης κεντροαριστεράς), ενώ ταυτόχρονα δίνει και στους ΑΝΕΛ τη δυνατότητα να τα παίξουν όλα για όλα για την παραμονή τους στου Βουλή, διαφοροποιούμενοι επαρκώς από μια κυβερνητική σύμπραξη που ούτως ή άλλως φαίνεται να ολοκληρώνει τον κύκλο της.

Το επικίνδυνο 2019

Τέλος,  το σενάριο που προς το παρόν αποτελεί την “επίσημη” επιλογή, είναι εκείνο των εκλογών την άνοιξη του 2019, το οποίο όμως ενέχει για την κυβέρνηση πολλούς κινδύνους. Αφήνει μεγάλο χρονικό περιθώριο για περαιτέρω “φυσιολογική φθορα” της κυβέρνησης, για “ατυχήματα” που δεν θα υπάρχει χρόνος να αποκατασταθούν επικοινωνιακά, αυξάνει τον κίνδυνο να γίνει αισθητή στην κοινωνία η συνέπεια της μετάθεσης μνημονιακών όρων για το 2019 -ιδιαίτερα στις συντάξεις- ενώ ενέχει και τον κίνδυνο να “ξεφουσκώσει” η δυνατότητα επικοινωνιακής αξιοποίησης της υπόθεσης Novartis.

Σε κάθε περίπτωση, ο ανασχηματισμός (νεότερες πληροφορίες εδώ) που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, με αφορμή τις παραιτήσεις Αντωνοπούλου και Παπαδημητρίου και καθώς το θέμα της επιδότησης ενοικίου φαίνεται να “αγγίζει” κι άλλα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που είναι ή έχουν διατελέσει μέλη της κυβέρνησης, θα αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό και πρόκριμα της επιλογής του πρωθυπουργού, για το αν προσανατολίζεται σε εκλογές το 2019, ή το 2018.

Όσο πιο ευρύς καταλήξει ο ανασχηματισμός, τόσο πιο “εκλογικός” θα θεωρηθεί, αν και σε πρώτη φάση, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται η πιθανότητα ενός διορθωτικού ανασχηματισμού μικρού εύρους, με την προοπτική ευρύτερων αλλαγών μέσα στο καλοκαίρι με εκλογικό “σάλπισμα” για τον Οκτώβριο.

Στη λίστα “εξόδου” από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται ήδη τα ονόματα της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, του αρμόδιου για το προσφυγικό Γιάννη Μουζάλα και του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, που δεν έχουν ικανοποιήσει με τις επιδόσεις τους, τόσο από πλευράς έργου, όσο και από πλευράς επικοινωνιακής διαχείρισης.