Το… “φτάνει πια” των Θεσσαλονικέων για την εύκολη κριτική προς την πόλη!

Το… “φτάνει πια” των Θεσσαλονικέων για την εύκολη κριτική προς την πόλη!

Κοινή Ανοιχτή επιστολή κατά της εύκολης κριτικής προς τη Θεσσαλονίκη και όλα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν μετά τον προπηλακισμό του Γιάννη Μπουτάρη για μία πόλη με σκοταδισμό και μαύρο παρελθόν, συνυπογράφουν δεκάδες επώνυμοι και λιγότερο γνωστοί Θεσσαλονικείς.

Όπως γράφουν στην κοινή επιστολή αυτή η εύκολη κριτική είναι άδικη, πέρα από αβάσιμη για την πόλη και τους κατοίκους της, ενώ αναρωτιούνται ποιος κερδίζει εάν νεκραναστηθεί ο… Κοτζαμάνης!.

Ανάμεσα στους συνυπογράφοντες είναι ο πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ. Αχ. Ζαπράνης, οι αρχιτέκτονες της Νέας Παραλίας Πρόδρ. Νικηφορίδης και Κουόμο, πολλοί πανεπιστημιακοί, οι δημοσιογράφοι Σύνθια Σάπικα, Χρήστος Νικολαΐδης και Δημ. Δραγώγιας και πολλοί επιχειρηματίες αλλά και απλοί πολίτες.

Το κείμενο έχει ως εξής:

Ανοικτή επιστολή απέναντι στην επιπόλαια κριτική για τη Θεσσαλονίκη.

Μετά τον πρόσφατο αποτροπιαστικό ξυλοδαρμό του Γιάννη Μπουτάρη, με θλίψη παρακολουθούμε να επαναλαμβάνεται στον δημόσιο διάλογο ένα νεόκοπο στερεότυπο. Απλοί πολίτες, δημοσιογράφοι, προβεβλημένα πρόσωπα της πόλης μας αλλά και -κυρίως- της υπόλοιπης χώρας καταφέρονται κατά της Θεσσαλονίκης. Διατυπώνουν θεωρίες για μιά πόλη ελεγχόμενη από σωματεία και μαφιόζικα συμφέροντα, ενώ ξέθαψαν ακόμη και γεγονότα τραγικά μα ιστορικά, το Εβραϊκό ολοκαύτωμα και τους Γκοτζαμάνηδες του ’60, για να στηρίξουν κάπως το συλλογισμό τους.

Διαβάζοντας όλα αυτά δε μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε αν ζούμε στην ίδια Θεσσαλονίκη. Εμείς γνωρίζουμε τη Θεσσαλονίκη των δεκάδων χιλιάδων ονειροπόλων φοιτητών, Ελλήνων μα και ξένων. Τη Θεσσαλονίκη των τριών πανεπιστημίων, οικοσυστημάτων γνώσης και έρευνας. Τη Θεσσαλονίκη του διεθνούς εμπορίου, ανοικτή από στεριά και θάλασσα. Τη Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ, του αρχαίου πολιτισμού και της σύγχρονης τέχνης. Τη Θεσσαλονίκη της προαιώνιας αδιάκοπης συνέχειας, στης οποίας το πλούσιο παρελθόν τώρα μυούνται οι κάτοικοί της. Τη Θεσσαλονίκη του παγκόσμιου τουρισμού, όπου οι ταξιδιώτες χαλαρώνουν αμέριμνοι. Τη Θεσσαλονίκη που παρά την οδυνηρή κρίση και την ανεργία έχει καταφέρει να μείνει ασφαλής και ήρεμη για κάθε κάτοικό της. Τη Θεσσαλονίκη των αμέτρητων γλωσσών και θρησκειών. Τη Θεσσαλονίκη των προοδευτικών επιλογών.

Δεν έχουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε τις αδυναμίες της πόλης μας. Γνωρίζουμε τις ελλείψεις των υποδομών της, γνωρίζουμε τις αναξιοποίητες δυνατότητες της, γνωρίζουμε την ένταση που αισθάνονται πολλοί κάτοικοι λόγω της δύσκολης καθημερινότητας τους και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Αρνούμαστε όμως να δεχτούμε την ταύτιση της με σκοταδισμό, ολοκληρωτισμό και μισαλλοδοξία, φαινόμενα που δυστυχώς μολύνουν εξίσου ολάκερη την πατρίδα μας. Η δημοκρατική ζωή και η ελεύθερη σκέψη στη Θεσσαλονίκη δε χρειάζονται αυτόκλητους υπερασπιστές, αυτό το καθήκον το φέρει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της. Κι όλοι εμείς δε θα πάψουμε να δουλεύουμε για μιά Θεσσαλονίκη που τους χωρά όλους, ντόπιους και ξένους, φτωχούς και πλούσιους, συντηρητικούς και προοδευτικούς, τους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης αλλά κι εκείνους των ανοικτών οριζόντων. Για μια Θεσσαλονίκη που λαχταρά να υποδεχτεί όσους ανθρώπους της ξενιτεύτηκαν, αλλά κι όποιους θα θελήσουν να την επιλέξουν ως τόπο ζωής και δημιουργίας. Η πόλη μας δε χρειάζεται αυτομαστίγωμα και ενοχές, η πόλη μας χρειάζεται ενωμένη να κάνει επιτέλους το μεγάλο άλμα που της αξίζει.

“Κανείς δε θα μείνει χωρίς πατρίδα, όσο θα υπάρχει η Θεσσαλονίκη…”. Αυτό μόνο.

Οι συνυπογράφοντες:

Παύλος Αλεξιάδης

Ζανώ Απικιάν

Απόστολος Αποστολίδης

Γουίλιαμ Βαλασίδης

Σάμι Γαράιμπε

Λιάνα Γερασοπούλου

Σωκράτης Δημητριάδης

Γρηγόρης Δίγκας

Δημήτρης Δραγώγιας

Ελένη Εμφιετζόγλου

Αράμ Εσκιτζιάν

Κώστας Ευθυμίου

Αχιλλέας Ζαπράνης

Σοφοκλής Ιωσηφίδης

Φαίη Καζαντζίδου

Δημήτρης Καμενίκης

Λάζαρος Καναβούρας

Σπύρος Καπρίνης

Μωρίς Καράσο

Στέλα Κοσκινά

Χρήστος Κοσμάογλου

Ιωάννα Κοσμοπουλου

Αντώνης Κουίδης

Αλέξανδρος Κουλουκούρης

Μπερνάρ Κουόμο

Σταύρος Κωνσταντινίδης

Ντίνα Κυργίδου

Άκης Λαζάρου

Δημήτρης Λακασάς

Σταύρος Λάμπρου

Δημήτρης Λογοθέτης

Δημοσθένης Μηλιαράς

Σάκης Μουμτζής

Ζωή Χάρις Μπελενιώτη

Μπεατρίς Μπενφοράδο

Πρόδρομος Νικηφορίδης

Χρήστος Νικολαΐδης

Φάνης Ουγγρίνης

Γιώργος Παπαϊωάννου

Θοδωρής Παπανέστορος

Θόδωρος Πελαγίδης

Γιάννης Ρουκάς

Σύνθια Σάπικα

Μίλτος Σαρηγιαννίδης

Δημοσθένης Σπυρίδης

Μαρία Ταρασούδη

Βασιλική Τερκενλή

Ελίνα Τσίγκα

Πάρης Τσογκαρλίδης

Αστέρης Τσουκαλάς

Κύρος Υάκινθος

Κωνσταντίνος Χατζηκώστας

Χρήστος Χουχουλιδάκης

Θανάσης Χρυσομάλλης