Το… τρίποντο του Σάντσεθ στον Ραχόι

Το… τρίποντο του Σάντσεθ στον Ραχόι

Ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε πριν μερικές ώρες καίριο πλήγμα στον Μαριάνο Ραχόι. Κατάφερε να ανατρέψει τη συντηρητική κυβέρνηση επικρατώντας σε μια πρόταση μομφής, η οποία, όπως προβλέπει το ισπανικό Σύνταγμα, τον κάνει άμεσα πρωθυπουργό της χώρας. ‘Ετσι θα γίνει ο 7ος πρόεδρος της εκτελεστικής εξουσίας της Ισπανίας από το 1975 και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και ο πρώτος που καταφέρνει να κερδίσει πρόταση μομφής.

Ο Σάντσεθ, ο επικεφαλής των Ισπανών Σοσιαλιστών, κέρδισε τη μάχη με τον Ραχόι λαμβάνοντας την υποστήριξη των Ποδέμος Ουνίδος, των Βάσκων Εθνικιστών, των Καταλανών αριστερών Εθνικιστών και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων. Όσοι τον στήριξαν φώναξαν εντός του Κοινοβουλίου «Si se puede» (Ναι, μπορούμε).  Στους 350 βουλευτές απέσπασε την πλειοψηφία κερδίζοντας με 180 ψήφους υπέρ, 167 κατά και 1 αποχή. Ο λόγος της πρότασης μομφής ήταν ουσιαστικά η διαφθορά και η εμπλοκή του Λαϊκού Κόμματος (ΛΚ) στην υπόθεση «Γκούρτελ», μια υπόθεση στην οποία υψηλόβαθμα μέλη του ΛΚ κρίθηκαν ένοχα και καταδικάστηκαν σε βαρύτατες ποινές κάθειρξης για παράνομες χρηματοδοτήσεις.

Ο Σάντσεθ, καθηγητής Οικονομικών θα γίνει έτσι, κι αφού συναντηθεί με τον βασιλιά Φελίπε, ο πρώτος πρωθυπουργός που θα κυβερνήσει τη χώρα χωρίς να είναι ο ίδιος βουλευτής. Ο πρώην μπασκετμπολίστας της Εστουδιάντες, πολύ καλός σουτέρ και πάντα φανατικός του αθλήματος, θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ισπανίας σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία. Η τέταρτη οικονομία της ΕΕ έχει ακόμη σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσει: η ανεργία της αγγίζει το 17,4% με το 35% των νέων της να είναι άνεργο, έχει υψηλό δημόσιο χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ και ο ρυθμός ανάπτυξής της για το 2018 υπολογίζεται στο 2,6%.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα;

Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του την ερχόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να βαδίσει βάσει του ψηφισμένου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Ραχόι. Θα προσπαθήσει να κυβερνήσει με την υποστήριξη των κομμάτων που τον βοήθησαν να επικρατήσει στην πρόταση μομφής. Φέρεται διατεθειμένος να κάνει διάλογο με την Καταλονία εντός του Συνταγματικού πλαισίου ωστόσο. Κι αυτός ο διάλογος όμως θα απαιτήσει όλες του τις διπλωματικές ικανότητες ώστε να μην δυσαρεστήσει τα κόμματα που τον στήριξαν είτε από την Καταλονία είτε από τη Χώρα των Βάσκων. Επίσης, κι όπως επισημαίνουν ισπανικές εφημερίδες, δεν σκοπεύει να διενεργήσει άμεσα εκλογές παρά να εξαντλήσει τη θητεία της Βουλής, άρα μέχρι και το 2020. Για να γίνουν ωστόσο όλα αυτά θα πρέπει να συνεχίσει να ενεργεί βάσει μιας αρετής που έμαθε από το μπάσκετ: Με το ομαδικό πνεύμα.

Το διακύβευμα για τον Σάντσεθ είναι μεγάλο ειδικά σε μια εποχή που τόσο η χώρα του όσο και η ΕΕ δεν αντέχουν άλλες κρίσεις.