Το σωστό και αποδοτικό τρέξιμο στην παραλία!

Το σωστό και αποδοτικό τρέξιμο στην παραλία!

Τρέξιμο και παραλία. Ό,τι καλύτερο δηλαδή αν αρέσει σε κάποιον το τζόκινγκ ούτως ή άλλως και θέλει να το εξασκήσει και στην παραλία στη διάρκεια των διακοπών. Είναι μια άθληση που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως το γεγονός ότι η  ασταθής επιφάνεια προσφέρει επιπλέον προπόνηση ενδυνάμωσης για τους μυς της γάμπας, που χρειάζεται να δουλέψουν πιο σκληρά για να σταθεροποιήσουν το πέλμα.

Επίσης επειδή όταν βυθίζεται το πόδι στην άμμο, κάθε δρασκελιά γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για το σώμα και αυξάνει την ένταση της προπόνησης. Η παχιά άμμος κάνει πολύ δυσκολότερο κάθε βήμα. Θα  φαίνεται σαν να σκαρφαλώνει κανείς. Οι γάμπες γυμνάζονται πολύ περισσότερο για να προχωρήσει το σώμα  μπροστά. Όπως όμως ισχύει για κάθε καινούργια δραστηριότητα, η χρήση των μυών με αυτό το διαφορετικό τρόπο μπορεί να χαρίσει ένα σούπερ πιάσιμο. Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί για να απολαύσει κανείς το τρέξιμο στην παραλία χωρίς προβλήματα.

Η κατάλληλη άμμος

Η πιο σφιχτή άμμος (ή ακόμη καλύτερα, η υγρή άμμος) είναι προτιμότερη από τη στεγνή, μαλακή επιφάνεια. Θα είναι και πάλι μαλακή, αλλά θα βυθίζεται το σώμα λιγότερο και θα είναι λιγότερο πιθανό να «καούν» οι μύες στην προσπάθεια σταθεροποίησης.

Λίγη ώρα προπόνησης και λιγότερο συχνά

Καλό θα είναι να ξεκινήσει κανείς με 20-25 λεπτά και μάλιστα μια φορά την εβδομάδα θα ήταν ιδανικό.

Ξυπόλητο τρέξιμο

Δεν υπάρχει πρόβλημα να τρέξει κανείς ξυπόλητος. Εκτός αν είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς ή χρειάζεται παπούτσια με πολλή υποστήριξη. Δοκιμαστικά, προτείνεται το περπάτημα για 1,5 χιλιόμετρο στην παραλία. Αν την επόμενη μέρα πονάνε οι γάμπες, μάλλον πρέπει να προτιμήσετε το τρέξιμο με παπούτσια

Τρέξιμο σε επίπεδο σημείο

Οι ακτογραμμές είναι συχνά ανώμαλες, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη στάση του σώματος. Συνιστάται το τρέξιμο στο πιο επίπεδο σημείο της παραλίας και καλό θα είναι η επιστροφή να γίνει από το ίδιο σημείο ώστε να είναι εξισορροπημένη η προπόνηση.

Ασφάλεια

Καλό θα ήταν φορέσει κανείς περισσότερο αντηλιακό καθώς το νερό και η άμμος αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου.