Το …παζάρι του Ερντογάν που δείχνει να φτάνει στο τέλος του!

Το …παζάρι του Ερντογάν που δείχνει να φτάνει στο τέλος του!

Και ενώ ο Ερντογάν τη μια μέρα ανοίχτηκε αναπάντεχα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση διατεινόμενος ότι η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη, την επομένη έφτανε ένας έλεγχος σε τουρκικής σημαίας φορτηγό πλοίο από δυνάμεις της Ε.Ε. για να ανατρέψει την κατάσταση!

Οι Τούρκοι φώναξαν πολύ και προχώρησαν σε διάβημα για το θέμα προς τον πρέσβη της Ε.Ε. της Γερμανίας αλλά και της Ιταλίας στην Άγκυρα, την ίδια ώρα που ο κατευθυνόμενος Τουρκικός Τύπος θεωρούσε υπεύθυνο τον Έλληνα διοικητή της επιχείρησης «Ειρήνη» της Ε.Ε.

Φυσικά κατά τη Τουρκική εκδοχή για όλα φταίμε εμείς οι Έλληνες που …σέρνουμε την Ε.Ε. από την …μύτη!

Αλλά ο καημός του Ερντογάν δεν ήταν μόνο ο έλεγχος στο πλοίο του, αλλά η μυστική επίσκεψη του Νετανιάχου στη Σαουδική Αραβία την ίδια στιγμή που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπογράφουν σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας με τη χώρα μας!

Βέβαια είχαν προηγηθεί οι σκληρές δηλώσεις των Ευρωπαίων και της Ε.Ε. για τη στάση της Τουρκίας, ένα κλίμα που προσπάθησε να αλλάξει ο Ερντογάν, όμως δεν υπολόγισε ότι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα ελέγξουν το πλοίο του που πήγαινε (άγνωστο τι) εφόδια στο καθεστώς της Τρίπολης!

Ομολογουμένως η κατάσταση με τη Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή μας είναι τόσο ρευστή και πολύπλοκη που κάθε πρόβλεψη είναι σχεδόν αδύνατη, τη στιγμή μάλιστα που και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια εσωτερική περιδίνηση λόγω της εκλογής Μπάιντεν και της άρνησης του Τραμπ να παραδώσει ομαλά την εξουσία, κάτι που έκανε τον Πούτιν να ειρωνευτεί ανοικτά. Βέβαια θα μου πείτε τι γνωρίζει ο Ρώσος από δημοκρατία, αυτό είναι άλλο θέμα!

Από δημοκρατία όμως γνωρίζει η πολύ καλά η Ε.Ε. αν και μερικοί αυτό το εκλαμβάνουν ως αδυναμία! Όμως η Ε.Ε. δε είναι καθόλου αδύναμη και ούτε η προσπάθεια της για ειρηνική επίλυση των καταστάσεων μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία.

Ο Ερντογάν βέβαια που γνωρίζει τις «δυο ταχύτητες» με τις οποίες λειτουργεί η Ε.Ε. φρόντισε να έχει πολύ καλές σχέσεις με κάποιους ηγέτες όπως με τον Ούγγρο αλλά και τον Βούλγαρο! Και έτσι ο Βούλγαρος λίγες μέρες πριν θυμήθηκε ότι οι Σκοπιανοί είναι οι μισοί Βούλγαροι και προσβάλουν την χώρα του, με τη γλώσσα και τα εκπαιδευτικά βιβλία τους. Τόσο καιρό το είχε βέβαια ξεχάσει… τώρα το θυμήθηκε αμέσως μετά την συνθηκολόγηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τους Τούρκους να βρίσκονται με το μέρος των Αζέρων νικητών και υπό την ανοχή του Κρεμλίνου!

Και φυσικά όλοι αναρωτιόμαστε που βρίσκει λεφτά ο Τούρκος πρόεδρος για να το παίζει μεγάλος ηγέτης!

Και μέσα σε όλα αυτά είχαμε και τα Βαρώσια και φυσικά όλες τις άλλες προκλήσεις τις Άγκυρας κυρίως προς τη χώρα μας. Μια κατάσταση που εξελίσσεται εδώ και καιρό ωστόσο ο τελευταίος μήνας έχει πιο έντονη και διαφοροποιούμενη δράση από τη συνηθισμένη μας έντονη διαμάχη!

Ένας μήνας έντονων εξελίξεων και διεργασιών με επίκεντρο την Τουρκία, δείχνει ότι το παζάρι του Ερντογάν έχει αρχίσει να εξαντλείται και να φτάνει στο τέλος του.

Ποιος θα την πάρει αύτη την χώρα; Η δύση ή η ανατολή;

Αυτό μέχρι στιγμής δε το γνωρίζει κανείς, όμως η ιστορία έχει αποδείξει ότι όποια χώρα έχει εσωτερικά ρήγματα, είτε πολιτικά, είτε οικονομικά και βρίσκεται σε μια τέτοιου είδους περιδίνηση, διαμελίζεται!

Ίσως αυτό βλέπει ο Ερντογάν και προσπαθεί να ανατρέψει μία μη αναστρέψιμη κατάσταση και γι αυτό οι διαφοροποιήσεις στη εξωτερική του πολιτική!

 

Άρθρο του Κώστα Μπούρη