Το Μαξίμου καλωσορίζει τις δηλώσεις Ζάεφ, χωρίς όμως αναφορά στην ονομασία

Το Μαξίμου καλωσορίζει τις δηλώσεις Ζάεφ, χωρίς όμως αναφορά στην ονομασία

Το Μαξίμου καλωσορίζει με ανακοίνωσή του τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργογού, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος νωρίτερα είχε αντιδράσει θετικά στην προοπτική του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Το πρωθυπουργικό γραφείο τονίζει πως «καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων», χωρίς, ωστόσο να κάνει αναφορά στη συγκεκριμένα ονομασία, η οποία προκάλεσε την αντίδραση σύσωμης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, καθώς και του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ.

«Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς», προσθέτει η ανακοίνωση του Μαξίμου και ολοκληρώνει αναφέρονας πως «τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».protothema.gr