Το μάνγκο μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση

Το μάνγκο μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση

Μια μερίδα 330 γραμμαρίων μάνγκο την ημέρα έχει επωφελείς επιδράσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση και την εντερική λειτουργία σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Nutrition 2018 της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι το μάνγκο έχει θετικές αγγειακές επιδράσεις στους ανθρώπους», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Ρομπερτ Χακμαν, ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις.

Το μάνγκο περιέχει ένα μείγμα πολυφαινόλων, όπως η μανργιφερίνη, η κουκεστίνη, οι γαλοταννίνες και το γαλλικό οξύ, τα οποία αποτέλεσαν το επίκεντρο προηγούμενων ερευνών που διερευνούν τις πιθανές ιδιότητες προστασίας των μάνγκο ως προς την υγεία.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 24 υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κλήθηκαν να καταναλώσουν 330 γραμμάρια μάνγκο για 14 ημέρες. Στη συνέχεια έκαναν τη συνήθη διατροφή τους αλλά χωρίς μάνγκο για 13 ημέρες.

Σε κάθε επίσκεψη που έκαναν οι εθελόντριες στον γιατρό, γίνονταν μετρήσεις του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης, λαμβάνονταν δείγματα αίματος και γίνονταν τεστ αναπνοής.

Αν και στην αρχή της μελέτης η αρτηριακή πίεση δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των ιατρικών επισκέψεων, όταν ξεκίνησε η κατανάλωση του μάνγκο, η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν σημαντικά χαμηλότερη δύο ώρες μετά. Επίσης, η πίεση παλμού ήταν σημαντικά μειωμένη δύο ώρες μετά την κατανάλωση μάνγκο.

Στα τεστ αναπνοής αξιολογήθηκαν τα επίπεδα υδρογόνου και μεθανίου, τα οποία αντικατοπτρίζουν την ποσότητα αυτών των αερίων που παράχθηκαν λόγω μικροβιακής ζύμωσης στην εντερική οδό.

Ορισμένες γυναίκες παρήγαγαν υδρογόνο, άλλες μεθάνιο και άλλες και τα δύο ή τίποτα απ’ τα δύο. Έξι από τις 24 συμμετέχουσες παρήγαγαν μεθάνιο και εξ αυτών οι τρεις είχαν σημαντική μείωση του μετά την κατανάλωση μάνγκο, γεγονός που θεωρήθηκε επιθυμητό αποτέλεσμα για την υγεία του εντέρου.

In.gr