
Το κίνημα των #meToo στην Παγκόσμια Τράπεζα!!
Δεν ήταν μόνο το Χόλιγουντ, δεν ήταν μόνο ανάμεσα σε ηθοποιούς… Ήταν και αλλού! Ο λόγος για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις υπαλλήλων από άτομα σε θέσεις εξουσίας που εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους κακοποιούσαν τους υφιστάμενούς τους.
Σε μια εσωτερική έρευνα, η οποία έφτασε στα χέρια της ισπανικής Ελ Παΐς αποδεικνύεται πως τα ίδια συνέβαιναν και στον χώρο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μάλιστα τα αποτελέσματα ήταν τέτοια που ώθησαν τον παγκόσμιο οικονομικό θεσμό να παραδεχτεί πως πρέπει να προβεί σε βελτιώσεις.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός διενέργησε μια εσωτερική έρευνα στην οποία το 25% των γυναικών που συμμετείχαν κατήγγειλε πως υπέστη κάποιο τύπο σεξουαλικής κακοποίησης και το 4% των ανδρών! Η ΠΤ και οι συνδεδεμένες υπηρεσίες απασχολούν περί των 24.000 εργαζομένων – τόσο μόνιμοι όσο και προσωρινοί. Στην έρευνα απάντησαν 5.056 άτομα. Μόνο το 12% των ατόμων αυτών κατήγγειλε επεισόδια κακοποίησης – ένα 14% ανάμεσα στις γυναίκες- και η πλειονότητα αυτών απάντησε ακόμη πως δεν χάρηκε ιδιαίτερα από τη συμπεριφορά που εισέπραξαν από τη στιγμή που κοινοποίησαν την εμπειρία τους, το ότι μίλησαν δηλαδή.
Η έρευνα δεν κοινοποιήθηκε εκτός Παγκόσμιας Τράπεζας και δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο φαίνεται πως δίνει ήδη μερικά στοιχεία του τι ακριβώς συμβαίνει.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο τρόπος διενέργειας της έρευνας ήταν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στους εργαζόμενους τον Μάρτιο. Το 57% ήταν γυναίκες, ένα 40% άντρες και ένα 3% δεν αυτοπροσδιορίστηκε. Τα δυο τρίτα των εργαζομένων στην Παγκόσμια Τράπεζα εργάζονται στην έδρα στην Ουάσινγκτον και φαίνεται πως εκεί δέχθηκαν περισσότερα επεισόδια από ό,τι στις άλλες χώρες όπου υπάρχουν γραφεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού οργανισμού.
Αναφέρεται ακόμη πως για την έρευνα ως σεξουαλική κακοποίηση νοείται να προχωρήσουν οι σεξουαλικές επαφές χωρίς τη συναίνεση αμφοτέρων, την πραγματοποίηση σεξουαλικών “χαρών” ή οποιαδήποτε άλλη πράξη σεξουαλικής φύσης που προκαλεί ένα περιβάλλον πιο ιδιωτικό. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τον Μάιο έδειξαν πως οι εργαζόμενοι από τρόμο δεν αποκάλυπταν τις κακοποιήσεις. Από τις περιπτώσεις που δεν το δημοσιοποίησαν το 32% έτρεμε μην είχε συνέπειες αν το αποκάλυπτε. Το 27% πως και να το έπραττε δεν θα άλλαζε κάτι και ένα 23% δεν είχε εμπιστοσύνη στο σύστημα. Από αυτούς που προέβησαν σε καταγγελία το 50% αισθάνεται πως δεν ικανοποιείται από το αποτέλεσμα ενώ ένα 38% δηλώνει ικανοποιημένο. Ένα ακόμη σχετικό στοιχείο: ένα 18% από αυτούς που κατήγγειλαν το γεγονός δημόσια υπέστησαν αντίποινα!
Και τα στοιχεία συνεχίζονται καθώς ένα 6% δηλώνει πως δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά συνέβησαν τρία ή περισσότερα επεισόδια τα τελευταία 3 χρόνια και ένα 4% συνεχίζει να αισθάνεται επαπειλούμενο στη δουλειά του και θέλει να την εγκαταλείψει.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε πως όλοι οι εργαζόμενοί της δικαιούνται να δουλεύουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον ελεύθερο από κάθε είδους κακοποίηση. Δήλωσε πως λαμβάνει σοβαρά τις καταγγελίες και πως έχει ένα αυστηρό σύστημα για να τις αποβάλει αλλά παραδέχεται πως απαιτούνται αλλαγές. «Όπως όλοι οι οργανισμοί μπορούμε να βελτιωθούμε και δεσμευόμαστε να το πράξουμε» απάντησε ο θεσμός με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην ισπανική εφημερίδα.
Η Τράπεζα έχει ήδη λάβει μέτρα όπως: Προσέλαβε κάποιον σύμβουλο για να αναλύσει τα αποτελέσματα της έρευνας, υποχρέωσε όλους τους εργαζόμενους να παρακολουθήσουν ένα τμήμα σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση και προέβη σε εντατικοποίηση των ερευνών.
Τέλος αναφέρεται πως τον Μάρτιο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, παρότρυνε τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στην έρευνα καθώς δεν θα μπορούσε να ανεχθεί συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την αποστολή της τράπεζας που δεν είναι άλλη από την πάταξη της φτώχειας και τη δημιουργία ευκαιριών για εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο.