Το Ιράν στη δίνη αιματηρών διαδηλώσεων-22 νεκροί, 450 συλλήψεις

Το Ιράν στη δίνη αιματηρών διαδηλώσεων-22 νεκροί, 450 συλλήψεις

Σε 22 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των νεκρών στο Ιράν από την περασμένη Πέμπτη οπότε και ξεκίνησαν  οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις ασφαλείας. Οι αιματηρές συγκρούσεις άρχισαν με αφορμή την «έκρηξη» του πληθωρισμού αλλά εξελίχτηκαν σε αντικυβερνητικές απέναντι στον πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Όπως μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στη εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ έξι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να αφαιρέσουν οπλισμό από αστυνομικό τμήμα

Στην πόλη Χομεϊνισάρ ένας 11χρονος σκοτώθηκε και ο πατέρας του τραυματίστηκε από τις σφαίρες διαδηλωτών, ενώ σκοτώθηκε και ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης και ένας αστυνομικός στην πόλη Νατζαφαμπάντ

Από το Σάββατο η ιρανική αστυνομία έχει συλλάβει 450 ανθρώπους στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πρωτεύουσας.

«Διακόσιοι άνθρωποι συνελήφθησαν το Σάββατο, 150 την Κυριακή και περίπου 100 την Δευτέρα», δήλωσε ο Αλί-Ασγκάρ Νασερμπάχτ στο πρακτορείο ειδήσεων Ilna, που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές.

Οι διαδηλώσεις σε πόλεις του Ιράν είναι οι μεγαλύτερες που σημειώνονται μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2009.

Ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις είναι μια «ευκαιρία και όχι μια απειλή», αλλά δεσμεύτηκε να καταστείλει τους παράνομους.