Το θέμα του αγωγού Nord Stream στη συνάντηση Μέρκελ – Τραμπ

Το θέμα του αγωγού Nord Stream στη συνάντηση Μέρκελ – Τραμπ

Οι εξελίξεις στη Συρία και τo θέμα της εμπορικής πολιτικής (με το αίτημα των Ευρωπαίων να εξαιρεθούν από τους δασμούς) δεν θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Επί τάπητος θα τεθούν και ενεργειακά ζητήματα και ειδικότερα αυτό του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συζητήσει αύριο Παρασκευή, κατά την διάρκεια της συναντησης που θα έχει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το θέμα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2» φέρεται να δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή. «Το ζήτημα το έθετε συχνά ο αμερικανός πρόεδρος» συμπλήρωσε η πηγή μιλώντας στο πρακτορείο TASS.

H ίδια πηγή διευκρίνισε ότι η καγκελάριος θα υπογραμμίσει τη θέση του Βερολίνου που είναι ότι δεν θεωρεί πως με την κατασκευή του αγωγού θα μεγαλώσει η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από την Ρωσία. «Δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί» επεσήμανε η κυβερνητική πηγή, τονίζοντας ότι το Βερολίνο εκτιμά ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις ως προς το ρωσικό φυσικό αέριο, μεταξύ των οποίων και το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο και το αέριο από την Νορβηγία.

Η γερμανική κυβέρνηση θα χαιρέτιζε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξαιρέσεις για τις γερμανικές εταιρείες όσον αφορά τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είπε επίσης η πηγή. «Οι κυρώσεις αυτές μπορούν να πλήξουν τις εταιρείες μας» δήλωσε , προσθέτοντας ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε εξαιρέσεις γι αυτές, κάτι το οποίο θα χαιρετίζαμε».