Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της TESLA, Model X, έμεινε από μπαταρία έξω από την Κοζάνη

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της TESLA, Model X, έμεινε από μπαταρία έξω από την Κοζάνη

To τελευταίο δημιούργημα της αυτοκινητοβιομηχανίας TESLA, η κορυφαία έκδοση Tesla Model x που «ακούει» στο όνομα P100D και κοστίζει 122.600 δολάρια, έμεινε από ηλεκτρική ενέργεια στην Εγνατία Οδό έξω από την Κοζάνη. Το κορυφαίο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μεταφέρθηκε με όχημα της οδικής βοήθειας στην κατοικία του τοπογράφου μηχανικού Θανάση Τουρτούρα, ο οποίος είναι γνωστός για την αγάπη του στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, προκειμένου να φορτίσει τις μπαταρίες του.

Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τουρτούρας, οι ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου είναι ένα ζευγάρι Σουηδών με το παιδί τους, οι οποίοι κατευθύνονται οδικώς στην Tουρκία και στη συνέχεια στο Ιράν, από όπου κατάγεται ο οδηγός του modex. Μάλιστα, το αυτοκίνητο είναι ολοκαίνουργιο, αγοράστηκε πριν από μία εβδομάδα και οι ιδιοκτήτες, όπως αποκάλυψαν, δεν είχαν προηγούμενη οδηγική εμπειρία σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ανέφεραν ότι ενθουσιάστηκαν από την Εγνατία Οδό και ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να καταναλώσουν τα αποθέματα της μπαταρίας πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζαν. Το ζευγάρι των Σουηδών με το παιδί του, ήδη, ξεναγείται στην Κοζάνη, ενώ το αυτοκίνητο θα χρειαστεί να φορτίσει τις μπαταρίες του για αρκετές ώρες, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ο κ. Τουρτούρας επισήμανε ότι από προηγούμενο πρόγραμμα που ανάπτυξε ο δήμος σε συνεργασία με τη ΔΕΗ για τη λειτουργία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, υπάρχουν πέντε σημεία φόρτισης στην πόλη που θα μπορούσαν μέσω της πιστωτικής κάρτας να χρησιμοποιούνται ως σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Είναι η δεύτερη φορά που ξεμένει αυτοκίνητο έξω από την Κοζάνη εξαιτίας ανυπαρξίας σταθμού ηλεκτρικής φόρτισης.

Το Tesla Model X είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις, την 75D, την 90D και την P100D. Η πρώτη έκδοση ξεκινά από 72.600 δολάρια και καταλήγει στην κορυφαία έκδοσή του στα 122.000 δολάρια. Έχει αυτονομία 400 χιλιόμετρα, μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 6 δευτερόλεπτα και έως 2,9 δευτερόλεπτα στην κορυφαία έκδοση, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 208 χλμ./ώρα και 248 χλμ/ώρα στην κορυφαία έκδοση.