Το Αφρίν θα έχει πέσει μέχρι το βράδυ διακηρρύσει ο Ερντογάν- Επιτάχυνση για τους S-400

Το Αφρίν θα έχει πέσει μέχρι το βράδυ διακηρρύσει ο Ερντογάν- Επιτάχυνση για τους S-400

Σε δημόσια τηλεοπτική παρουσία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στην 46η Σύναξη Κοινοταρχών από την τουρκική περιφέρεια ανακοίνωσε πως μέχρι το βράδυ της Τετάρτης το Αφρίν θα έχει πέσει τα χέρια του τουρκικού στρατού.

Η δήλωση αυτή μεταδόθηκε αστραπιαία από τα τουρκικά ΜΜΕ και το διαδίκτυο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε επίσημα πως «εξουδετερώθηκαν 3.444 τρομοκράτες στο Αφρίν».

Η λέξη «εξουδετέρωσαν» χρησιμοποιείται εξ αρχής από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ως πολιτικά ορθός όρος ο οποίος σημαίνει βεβαίως πως οι 3.444 έχουν σκοτωθεί.

Επιτάχυνση παράδοσης των S-400

Η Ρωσία θα επιταχύνει τις πρώτες παραδόσεις συστοιχιών πυραύλων εδάφους – αέρος S-400 στην Τουρκία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τελευταίος δήλωσε από την πλευρά του ότι, όσο συντομότερα παραλάβει η Τουρκία τους πυραύλους, τόσο το καλύτερο.

Η Άγκυρα υπέγραψε στα τέλη Δεκεμβρίου συμφωνία για να αγοράσει τα πυραυλικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία, σε μια κίνηση που προκάλεσε ανησυχία στη Δύση επειδή τα συστήματα αυτά δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη στρατιωτική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ.

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τον Δεκέμβριο ότι η παράδοση αυτών των πυραυλικών συστημάτων θα άρχιζε το πρώτο τρίμηνο του 2020.