Τουρκικό πολεμικό απείλησε με εμβολισμό το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Τουρκικό πολεμικό απείλησε με εμβολισμό το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Την αποφασιστική κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ καταδεικνύει επεισόδιο μεταξύ του ερευνητικού σκάφους SAIPEM 12000, που φέρει το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ, και τουρκικού πολεμικού σκάφους. Το τουρκικό πολεμικό απείλησε το γεωτρύπανο με εμβολισμό, όπως δείχνουν οι διάλογοι μεταξύ του πλοιάρχου του ερευνητικού και του τούρκου κυβερνήτη.

Τον διάλογο ανάμεσα στον κυβερνήτη ενός εκ των τουρκικών πολεμικών σκαφών από αυτά που συμμετέχουν στον αποκλεισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον καπετάνιο του ερευνητικού SAIPEM 12000 της ιταλικής ΕΝΙ, που παρεμποδίζεται στο να προχωρήσει στην υλοποίηση ερευνών στο «τεμάχιο 3» της κυπριακής ΑΟΖ, δημοσιοποίησε την Παρασκευή, το τουρκικό πρακτορείο του ομίλου Dogan (DHA).
Τουρκικό πολεμικό απείλησε με εμβολισμό το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρεται στην αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς η οποία αποκαλύπτεται στον διάλογο που πραγματοποιήθηκε μέσω ασυρμάτων, καθώς τα δύο σκάφη παρά λίγο θα συγκρούονταν. Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Dogan το τουρκικό σκάφος κινήθηκε σύμφωνα με την απόφαση της Άγκυρας να «μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση» την έρευνα για υδρογονάνθρακες των ελληνοκυπρίων.

Το ερευνητικό που φέρει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, επιχειρώντας να πλησιάσει –συμφωνα με το πρακτορείο– την περιοχή, βρήκε απέναντι του τα τουρκικά πολεμικά σκάφη. Καθώς το ερευνητικό προσπάθησε να συνεχίσει την πορεία του, ένα από τα τουρκικά πολεμικά κινήθηκε προς το μέρος του.

Σύμφωνα με το DHA ο καπετάνιος του ερευνητικού μίλησε μέσω ασυρμάτου με τον κυβερνήτη του τουρκικού πολεμικού, λέγοντας του «φύγετε από μπροστά μας αλλιώς θα βουλιάξουμε μαζί». Ο Τούρκος απάντησε «δεν μπορώ να ελέγξω τη ρότα και την ταχύτητα μας».

«Ελέγχεις και την ταχύτητα και τη μηχανή σου. Το βλέπω ξεκάθαρα» ανταπάντησε ο καπετάνιος του SAIPEM 12000.

Ωστόσο, συνεχίζει το DHA, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και έτσι ο καπετάνιος του ερευνητικού είπε: «Εντάξει, αλλάζω ρότα» και απομάκρυνε το πλοίο από την περιοχή.Επεισόδιο και με ιταλική φρεγάτα

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αποστολή της ιταλικής φρεγάτας, η οποία βρισκόταν στην Μεσόγειο στο πλαίσιο καθηκόντων του ΝΑΤΟ, στην περιοχή που βρισκόταν το SAIPEM 12000 με στόχο να το προστατεύσει, προσθέτοντας ότι άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε προς τη Βηρυτό, «όταν ήρθε αντιμέτωπη με την τουρκική αποφασιστικότητα».

Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Dogan, χαρακτήρισε την τουρκική αποφασιστικότητα στην περιοχή της Μεσογείου ως μεγάλο κέρδος, τονίζοντας για πρώτη φορά είναι απεγνωσμένοι: «Οι Ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Tουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει».

Το άρθρο καταλήγει αναφερόμενο στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ μας είπαν “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απέναντι στην Τουρκία”.

Στο Μαρόκο το γεωτρύπανο

Ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας και έπειτα από δύο εβδομάδες ακινητοποίησης έξω από το οικόπεδο 3, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο από το τουρκικό ναυτικό, το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 θα αναχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ για το Μαρόκο.

«Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, πιθανότατα στο Μαρόκο», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ντεσκάλτσι, τo SAIPEM 12000 θα επιστρέψει όταν η διεθνής διπλωματία βρει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

in.gr