Τουρκική αντιπολίτευση: Σβήστε τις τηλεοράσεις, πείτε «όχι» στην προπαγάνδα!

Τουρκική αντιπολίτευση: Σβήστε τις τηλεοράσεις, πείτε «όχι» στην προπαγάνδα!

H Τουρκία θα εκλέξει μεταξύ άλλων τον πρόεδρό της στις 24 Ιουνίου.  Τα μέλη της αντιπολίτευσης ωστόσο εκτιμούν πως τα βασικά MME (Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης), τόσο τα κρατικά όσο και τα ιδιωτικά, είναι προκατειλημμένα υπέρ του ισχυρού άνδρα της χώρας,  του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζητά την επανεκλογή του.

Για τον λόγο αυτό κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προβαίνουν σε κάτι διαφορετικό: ζητούν από τους πολίτες να κλείσουν τις τηλεοράσεις και να αμφισβητούν τις ειδήσεις γενικώς.

Στις αρχές του Μαΐου εκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν πιστέψει τον Ερντογάν και τις δηλώσεις του ότι θα παραιτούνταν αν του το ζητούσαν οι πολίτες. Η λέξη ταμάμ – αρκετά στα αγγλικά- είχε γίνει τρεντ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σήμερα, η αντιπολίτευση προετοιμάζεται να καταγγείλει αυτό που θεωρεί πως θα είναι νοθευμένη ψήφος. Έτσι οργανώσεις και αδέσμευτοι πολίτες καταγγέλλουν τη μεροληψία των ΜΜΕ και ζητούν από τους πολίτες να σβήσουν τις τηλεοράσεις (#KapatGitsin) για να αποφύγουν τα ψέματα και την κυβερνητική προπαγάνδα.

Δημοσιογράφοι εκτιμούν πως η κίνηση αυτή είναι σημαντική καθώς α) η κυβέρνηση είναι πολύ σκληρή εναντίον τω ν ΜΜΕ κι έχει προκαλέσει κύμα φοβίας στους δημοσιογράφους και β) επειδή πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως τα περισσότερα ΜΜΕ στη χώρα ελέγχονται από δυο μεγάλους οργανισμούς οι οποίοι δεν θέλουν να βρεθούν απέναντι στην κυβέρνηση.