Τουρκία: αποτελέσματα που δείχνουν Ερντογάν και καταγγελίες

Τουρκία: αποτελέσματα που δείχνουν Ερντογάν και καταγγελίες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει το 57,02% των ψήφων των προεδρικών εκλογών μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων.

Όμως, ο Μπουλέντ Τεζκάν, ο εκπρόσωπος του CHP, δήλωσε ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν βρίσκεται κάτω από το 50% συν μία ψήφο που χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Συγκεκριμένα ο ίδιος Μουχαρέμ Ιντζέ λέει «Το Πρακτορείο Ανατολή προβαίνει σε χειραγώγηση, δείχνει τα αποτελέσματα της κάλπης στα μέρη που προηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μην αποθαρρύνεστε και μην φεύγετε από τα εκλογικά κέντρα». Πως σε αυτά τα αποτελέσματα είναι της τουρκικής υπαίθρου κι όχι των μεγάλων αστικών κέντρων. Δεν είναι ωστόσο μόνο το Ρεπουμπλικανικό που αμφισβητεί το αποτέλεσμα. Το ίδιο κάνει και το  φιλοκουρδικό κόμμα εκτιμώντας πως δεν μπορεί να ξεπεράσει το 48% ο Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι τα επίσημα. Τα επίσημα μόνο το Ανώτατο Εκλογικό Σώμα (ΑΕΣ) μπορεί να τα ανακοινώσει. Στα γραφεία του ΑΕΣ βρίσκεται ο Μουχαρέμ Ιντζέ με δικηγόρους και ζητά από τον κόσμο να παραμείνει στις θέσεις του. Λογικά ο στόχος είναι να προσβάλλουν τη διαδικασία με καταγγελίες για νοθεία.

Αξίζει πάντως να τονιστεί πως η συμμετοχή ήταν μεγάλη και στις δυο εκλογικές διαδικασίες. Στις προεδρικές εκλογές ψήφισαν 87,19% και στις κοινοβουλευτικές 87,04%.

 

Προηγούμενο θέμα

Σε καταμετρημένο το 29,3%, το 58,1 % Ερντογάν, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μουχαρέ Ιντζέ, στο 27,5% , η Μεράλ Ακσενέρ του IYI Partisi (Καλό Κόμμα) στ 7,6 και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού κόμματος στο 5,8%.

Ο Ιντζέ ζήτησε από τους ψηφοφόρους να μην χάσουν τον ενθουσιασμό τους. Κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στα εκλογικά τμήματα. Έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για παρατυπίες.

Επίσης λέγεται πως νεκρός έπεσε πριν από ώρα ο επικεφαλής του IYI Partisi (Καλό Κόμμα), της Μεράλ Ακσενέρ, στην επικράτεια του Ερζερούμ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την Τουρκία, ο Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, έχασε τη ζωή του όταν σε ένα καυγά, με αφορμή τις εκλογές, βγήκαν όπλα και ο δράστης δεν δίστασε να του πάρει τη ζωή, μέσα στο Γυμνάσιο ISE, στην επαρχία Καρατσομπάν.

Ένα στέλεχος του Καλού Κόμματος, ο Χουσνού Γιλάν, ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο έφτασαν 24 άτομα από το υπουργείο Εσωτερικών. «Δεν τους ακολουθήσαμε, διαφωνήσαμε με τον ερχομό τους. Αργότερα ένας νέος, μέλος του AKP και υποψήφιος στο Ερζερούμ, τον οποίο δεν ξέρω ήρθε και ξεκίνησε καυγάς. Έπεσαν πυρά. Ο Γιλμάζ έπεσε νεκρός, όπως και δύο ακόμα πολίτες».