Τουρκία: Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου προκήρυξε ο Ερντογάν

Τουρκία: Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου προκήρυξε ο Ερντογάν

Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για τις 24 Ιουνίου 2018, έναν χρόνο και πέντε μήνες πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή τους, προκήρυξε ο πρόεδρος της Τουρκίας και αρχηγός του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού AKP Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση από πλευράς του επικεφαλής του τουρκικού κράτους έγινε μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του εθνικιστικού δεξιού – ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είχε ανοίξει το ζήτημα της πρόωρης διεξαγωγής των εκλογών την Τρίτη.

Με τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών, η Τουρκία θα μετατραπεί και επίσημα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, με την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος θα εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου θα είναι πλέον αρχηγός τόσο του κράτους όσο και της κυβέρνησης.

AKP και MHP έχουν συμπήξει εκλογικό συνασπισμό υπό τον τίτλο «Λαϊκή Συμμαχία» για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ κοινός προεδρικός τους υποψήφιος θα είναι ο νυν αρχηγός του κράτους και ισχυρός άνδρας της Τουρκίας τα τελευταία 15 χρόνια Ταγίπ Ερντογάν.