Τουρκία: Μεταξύ λογοκρισίας και προπαγάνδας η δημοσιογραφική κάλυψη στο Αφρίν

Τουρκία: Μεταξύ λογοκρισίας και προπαγάνδας η δημοσιογραφική κάλυψη στο Αφρίν

Στις αρχές του περασμένου μήνα μόλις η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” στην Αφρίν της Συρίας, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε μια πρωινή σύσκεψη με μια πλειάδα δημοσιογράφων από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας.

Στη συνάντηση εκείνη, οι εκπρόσωποι του Τύπου έλαβαν κατευθυντήριες γραμμές για το πως θα πρέπει να καλύπτουν τις πολεμικές επιχειρήσεις της γείτονος. Ο πρωθυπουργός τόνισε στους δημοσιογράφους ότι θα πρέπει να “λάβουν υπόψη τους τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας”, ενώ οφείλουν ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουν την κάλυψη από τα διεθνή Μέσα με μεγάλη επιφυλακτικότητα.

Ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι αναγνώστες θα πρέπει να “γνωρίζουν” ότι πλην των Κούρδων, η Άγκυρα πολεμάει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή του Αφρίν δεν υπάρχουν τζιχαντιστές της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα εγχώρια Μέσα ακολούθησαν τις παραινέσεις του Γιλντιρίμ. Κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία που έδωσε ο τουρκικός στρατός στη δημοσιότητα, ότι δηλαδή εξουδετέρωσε πάνω από 2.000 Κούρδους μαχητές στην Αφρίν, χωρίς να σκοτώσει ούτε έναν άμαχο. Σύμφωνα το Συριακό Παρατηρητήριο οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους στην Αφρίν είναι τουλάχιστον 112. Κι αν η αλήθεια, βρίσκεται κάπου στη μέση, για την Άγκυρα, τα στοιχεία αυτά ήταν απλά “τρομοκρατική προπαγάνδα”.

Στην πραγματικότητα κανείς στην Τουρκία δεν τολμά να αναφέρει με ακρίβεια τα όσα διαδραματίζονται στον κουρδικό θύλακα της Συρίας, καμία εφημερίδα δεν αναφέρει ότι ο “περίπατος” για τον οποίο μίλαγε ο Ερντογάν, έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους Τούρκους στρατιώτες, εξαιτίας της ψυχωμένης αντίστασης που προβάλλουν οι Κούρδοι.

Πως να τολμήσει άλλωστε; Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή και όπως αναφέρουν αναλυτές, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει αυτό το καθεστώς.

Η συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το κλίμα φόβου που επικρατεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχουν καταστήσει αδύνατη την αντικειμενική κάλυψη για τον κουρδικό θύλακα στη Συρία. «Οι δημοσιογράφοι δεν είναι σε θέση να καλύψουν το ρεπορτάζ στις πραγματικές του διαστάσεις χωρίς να κατηγορηθούν για προδοσία», αναφέρει στον βρετανικό Economist ο Ερόλ Οντέρογλου, εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στη Τουρκία, καταλήγοντας λακωνικά: “Υπάρχει μπλακάουτ”.

Την ίδια ώρα, ούτε το διαδίκτυο αποτελεί ασφαλές μέσο για να εκφράσει κανείς την άποψή του. Μόλις τον περασμένο μήνα περισσότεροι από 800 Τούρκοι πολίτες συνελήφθησαν γιατί απλά εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τον πόλεμο της Άγκυρας στην Αφρίν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.