Τουρκία και Oruc Reis συνεχίζουν την πορεία πρόκλησης κοντά στο Καστελόριζο

Τουρκία και Oruc Reis συνεχίζουν την πορεία πρόκλησης κοντά στο Καστελόριζο

Συνεχίζει και σήμερα η Τουρκία την πολιτική της κλιμάκωσης και των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας να εντείνει τις πιέσεις της και να επιβάλει της επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Oruc Reis, πλέει στα όρια της παράνομης τουρκικής NAVTEX, πλησιάζοντας το Καστελόριζο.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε να πλέει λίγο στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων ή και πιο κάτω από αυτό στη νήσο Στρογγύλη, ενώ βρισκόταν στα 14 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, προκαλώντας για μία ακόμη φορά τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Το πλοίο παραμένει στην περιοχή και πλέει με ταχύτητα 4,4 ναυτικών κόμβων, μόλις 18 μίλια νοτιοανατολικά του ακριτικού νησιού και το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά και τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han.

Την πορεία του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρακολουθεί συνεχώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε συναγερμό ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή καθώς ισχυρές μονάδες του στόλου παρακολουθούν τις κινήσεις της Άγκυρας.