Τουρκία: Ελεύθεροι οι δύο φυλακισμένοι δημοσιογράφοι με απόφαση δικαστηρίου

Τουρκία: Ελεύθεροι οι δύο φυλακισμένοι δημοσιογράφοι με απόφαση δικαστηρίου

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε την Πέμπτη ότι οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι Mehmet Altan και Sahin Alpay θα απελευθερωθούν λέγοντας ότι τα δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός του CNN Turk.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από το δικαστήριο. Πριν από τη συνεδρίαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με το Reuters, οι δικηγόροι είπαν ότι η απόφασή του θα μπορούσε να αποτελέσει προπομπό για δεκάδες άλλους δημοσιογράφους που έχουν δικαστεί στην Τουρκία.

Οι δύο δημοσιογράφοι, που παρέμειναν στη φυλακή για περισσότερο από ένα χρόνο, φυλακίστηκαν μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Τόσο ο Altan όσο και ο Alpay έχουν κατηγορηθεί για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες και για την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, κατηγορίες που οι ίδιοι έχουν αρνηθεί.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου το 2016, η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και έκλεισε περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης. Περίπου 160 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων. Διεθνείς ομάδες δημοσιογραφίας αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι πλέον η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο.

Πολλοί από τους δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν κατηγορήθηκαν για τη διάδοση της προπαγάνδας με σύμμαχο το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) ή το δίκτυο του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις Η.Π.Α., το οποία η Άγκυρα κατηγορεί για την εκπόνηση του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι βοήθησαν τρομοκράτες μέσα από το γράψιμό τους. «Η τρομοκρατία δεν διαμορφώνεται από μόνη της», είπε. «Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν κηπουρούς. Αυτοί οι κηπουροί είναι εκείνοι που θεωρούνται ως στοχαστές », είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.