Τουρκία: Διώξεις ναυάρχων μετά την ανοιχτή επιστολή – Συνελήφθη ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας

Τουρκία: Διώξεις ναυάρχων μετά την ανοιχτή επιστολή – Συνελήφθη ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας

Στους 104 ανέρχονται πλέον οι απόστρατοι ναύαρχοι που τάχθηκαν κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και διώκονται με την κατηγορία της «προειδοποίησης πραξικοπήματος».

Ήδη στην γειτονική χώρα ξεκίνησαν οι προσαγωγές ναύαρχων, ενώ οι αστυνομικές αρχές έπιασαν τον «πατέρα» της Γαλάζιας Πατρίδας Τζον Γκιουρντενίζ.

Παράλληλα, γίνονται ενέργειες για άλλους 10 ναυάρχους, σύμφωνα με την Cumhuriyet.

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν και δημοσιεύθηκε σε τουρκική ιστοσελίδα ανοιχτή επιστολή 103 απόστρατων ναυάρχων του τουρκικού πολεμικού, όπου ανέφεραν πως θεωρούν απειλή προς τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής της Συνθήκης του Μοντρέ με προεδρικό διάταγμα.

Παράλληλα με έμμεσο τρόπο έκαναν αναφορά στις εικόνες εν ενεργεία ναυάρχου να εμφανίζεται με σαρίκι και να προσεύχεται σε χώρο ισλαμικού τεμένους λέγοντας ότι έχουν «προκαλέσει βαθιά θλίψη».

«Είναι ανάγκη οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν τις βασικές αρχές του Συντάγματος οι οποίες δεν μπορούν να αναθεωρηθούν. Καταδικάζουμε τις προσπάθειες απομάκρυνσης από τις σύγχρονες  αρχές  που έχει χαράξει ο Κεμάλ Ατατούρκ, και αντιστεκόμαστε με όλη την ύπαρξή μας», ανέφεραν.

«Σε αντίθετη περίπτωση η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις για την επιβίωση της, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν», σημείωσαν, με την τουρκική κυβέρνηση να θεωρεί αυτήν την πρόταση ως απειλή πραξικοπήματος.

Έκτακτο συμβούλιο συγκαλεί ο Ερντογάν

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί το μεσημέρι της Δευτέρας σύσκεψη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που ανέκυψε με την ανοιχτή επιστολή 100 και πλέον απόστρατων ναυάρχων.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι αυτή η στάση των απόστρατων ναυάρχων «του θυμίζει την εποχή του πραξικοπήματος» του 2016.

«Πρέπει να ξέρουν ότι το σεβαστό έθνος μας και οι εκπρόσωπό του δεν θα επιτρέψουν ποτέ αυτή τη νοοτροπία», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Twitter.

Η επιστολή θεωρείται ως η σημαντικότερη παρέμβαση των στρατιωτικών στην πολιτική μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, για το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.