Τουρκία: Βρυχηθμοί Ερντογάν για Αιγαίο , εν μέσω χρεοκοπιών στην οικονομία

Τουρκία: Βρυχηθμοί Ερντογάν για Αιγαίο , εν μέσω χρεοκοπιών στην οικονομία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδόθηκε σε νέους ρητορικούς λεονταρισμούς, τούτη τη φορά με αφορμή την επέτειο της 30ης Αυγούστου, ημερομηνία εορτασμού της πρώτης νίκης του τουρκικού στρατού κατά τον πόλεμο του 1922, στη Μικρασία.

«Από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο ενισχύουμε την παρουσία μας, ακολουθώντας μια ενεργή πολιτική στον τομέα των θεμάτων που αφορούν τα συμφέροντα της Τουρκίας». σημείωσε

«Δεν περιοριζόμαστε μόνο σε στρατιωτικές δραστηριότητες, κάνουμε και άλλες εργασίες οι οποίες θα οδηγήσουν στο πιο ψηλό επίπεδο τη χώρα” προσθέτοντας ότι συζητούν με τους Αμερικανούς για να βρουν τρόπους να καθαρίσουν τους τρομοκράτες από το Μούμπιτς της Συρίας.

Κλυδωνίζεται η οικονομία

Χρεοκόπησε ο κολοσσός της τουρκικής τηλεφωνίας Turk Telekom, υπό το βάρος των δανείων της τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε χθες, Τετάρτη, τη μεταβίβαση πλειοψηφικού μεριδίου της Türk Telekom σε κοινοπραξία τριών Τούρκων δανειστών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πιστώτριες τράπεζες Akbank, Garanti και İş Bank της Τουρκίας θα αναλάβουν το 55% των μετοχών της Türk Telekom, αφού η μητρική της εταιρεία Oger Telecom δεν κατάφερε να αποπληρώσει δάνεια ύψους 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έληξαν το 2013.

Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα υποχώρησε 1,9% σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται το μεσημέρι της Πέμπτης στις 6,5881 λίρες ανά δολάριο. Το κόστος των πενταετών τουρκικών credit default swaps (για την ασφάλιση έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών από την Τουρκία) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Τετάρτης στις 516 μονάδες βάσης (5,16 ποσοστιαίες μονάδες), που είναι υψηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, σύμφωνα με την IHS Markit.