Τι σχεδιάζεται για ίντερνετ, ΟΑΣΘ και υπεραστικές συγκοινωνίες στην Κ. Μακεδονία

Τι σχεδιάζεται για ίντερνετ, ΟΑΣΘ και υπεραστικές συγκοινωνίες στην Κ. Μακεδονία

Για το στόχο της δίκαιης ψηφιακής ανάπτυξης για όλους μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, στο 11ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, και τόνισε την ανάγκη άρσης των ανισοτήτων ώστε οι νέες τεχνολογίες να είναι προσβάσιμες από όλους τους πολίτες για να διευκολυνθεί η καθημερινή ζωή τους.

“Δεν γίνεται κάποιοι να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και κάποιοι να μην έχουν”, δήλωσε ο υπουργός και αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεις και προγράμματα που υλοποιούνται από την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση:

– Το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα έλειπε από 500.000 Έλληνες και με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε λίγες μέρες θα ψηφιστεί νόμος που θα γενικεύει το πρόγραμμα καθολικής κάλυψης των παραμεθορίων περιοχών της χώρας (Θράκη, νησιά του Αιγαίου κ.α.).

– Το πρόγραμμα συνδεσιμότητας με υψηλές ταχύτητες Ίντερνετ στην επαρχία βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Στην Κεντρική Μακεδονία αφορά 15 οικισμούς στην Ημαθία, 22 στη Θεσσαλονίκη, 56 στο Κιλκίς, 38 στην Πέλλα, 13 στην Πιερία, 46 στις Σέρρες και 8 στη Χαλκιδική. Για το συγκεκριμένο έργο ο κ. Παππάς παρατήρησε πως για την ώρα έχουν τοποθετηθεί τα καλώδια, αν, όμως, δεν γίνουν προσπάθειες να αξιοποιήσουν αυτό το δίκτυο οι πολίτες, τότε θα έχει γίνει μια “τρύπα στο νερό”. Αυτή τη στιγμή το κόστος σύνδεσης στο δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων Ίντερνετ είναι “απαγορευτικό”, είπε και σημείωσε ότι πρέπει να μειωθεί για να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν οι πολίτες, να το αγκαλιάσει ο κόσμος και αυτό θα αποτελέσει και κίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

-Το επόμενο διάστημα θα “τρέξει” το πρόγραμμα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μέθοδο επιδότησης της σύνδεσης σε Ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων, μέσω οπτικής ίνας, το οποίο θα αφορά νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες.

-Είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα του ΟΑΣΘ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Οργανισμό προχωρά στη μελέτη, εγκατάσταση, υποστήριξη, συντήρηση και διαχείριση ενός ηλεκτρονικού εισιτηρίου κι ενός συστήματος τηλεματικής που θα εξυπηρετεί το σύνολο των επιβατών που χρησιμοποιούν τον ΟΑΣΘ. Προβλέπεται αυτό το ηλεκτρονικό εισιτήριο να παρέχει και συνδυαστικές υπηρεσίες και εφαρμογές μέσω κινητού τηλεφώνου για αγορά εισιτηρίων του ΚΤΕΛ, αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, για αγορά εισιτηρίων για μετακινήσεις και στην Αθήνα, μέσω του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στη σημασία της διαλειτουργικότητας και έφερε ως παράδειγμα περιστατικό που του διηγήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σύμφωνα με τον οποίο σε ένα νοσοκομείο υπήρχαν τρία διαφορετικά συστήματα, που, όμως, δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ