Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η εποχή Μπάιντεν

Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η εποχή Μπάιντεν

Ο άνεμος της πολιτικής αλλαγής που πνέει εδώ και λίγες ώρες στις ΗΠΑ «φουσκώνει» και τα πανιά της ελληνικής αισιοδοξίας ότι θα δώσει ώθηση στη νέα ρότα που έχει χαραχθεί -ειδικά τον τελευταίο χρόνο όπως θεωρείται από την κυβέρνηση- στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Μια πορεία στην οποία η Αθήνα επιδίωξε να προσδώσει στρατηγικά χαρακτηριστικά, τα οποία σφυρηλάτησε με την απελθούσα διοίκηση των ΗΠΑ.

Εκτιμάται δε, βάσιμα, ότι με τη νέα ηγεσία η ελληνοαμερικανική σύμπλευση θα γίνει ακόμα αποτελεσματικότερη.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως ανέφερε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι ένας έμπειρος πολιτικός που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας και τις ευαισθησίες της, ενώ πορεύεται με σύνεση και σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες».

Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται μάλιστα συστηματικά για την νέα φάση των διμερών σχέσεων που υπόσχεται η εκλογή Μπάιντεν αλλά και οι εξαιρετικά λειτουργικοί δίαυλοι επικοινωνίας και επαφών με το επιτελείο του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ.

«Με μια αίσθηση ανανεωμένης αισιοδοξίας προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας ανάμεσα στα δύο έθνη μας» όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του με την οποία συγχαίρει θερμά τον Τζο Μπάιντεν και στην Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Οι δυο ηγέτες διατηρούν πολύχρονη γνωριμία και μάλιστα κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα το 2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολύωρη συνάντηση με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομπάμα, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς.

Παρών στη συγκεκριμένη συνάντηση ο Μάικλ Κάρπεντερ, στέλεχος του στενού πυρήνα των συνεργατών του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, αρμόδιων για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Κάρπεντερ θεωρείται ως μια ισχυρή υποψηφιότητα για τη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, «χαρτοφυλάκιο» που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Πολύπειρος διπλωμάτης, με συχνές δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων -όπως έγινε και στην πρώτη φάση της κρίσης με την Τουρκία το προηγούμενο καλοκαίρι.

Όπως άλλωστε και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, που έχει χρησιμοποιήσει σκληρή ρητορική εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας.

 

Τα ελληνικά «κλειδιά» στον Λευκό Οίκο

Τις ελληνικές προσβάσεις στον νέο… Λευκό Οίκο ενισχύουν και οι μεθοδικά καλλιεργημένες σχέσεις στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη με «ομοιόβαθμα» στελέχη της ομάδας Μπάιντεν.

Δυο εξ αυτών θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο State Department. Πρόκειται για τους Άντονι Μπλίκεν αλλά και τον πρώην κάτοικο Αθηνών και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην ελληνική πρωτεύουσα Νίκολας Μπέρνς.

Αμφότεροι έχουν ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με δυο σημαντικά στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου: τον Θανάση Μπακόλα, σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ αλλά και την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, το εμπειρότατο στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας, πρώην διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού και νυν πρέσβης της χώρας μας στην Ουάσιγκτον.

Είναι επίσης σαφές ότι ένας ακόμη σύμμαχος είναι και η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, αλλά και ο «Δεύτερος Κύριος», δηλαδή ο σύζυγός της Ντάγκλας Έμχοφ, ο οποίος στην ομογένεια καταγράφεται ως υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων.

Η Αθήνα πάντως, πέραν των επιπλέον θετικών προοπτικών που δημιουργούνται από την αλλαγή στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, δεν παραβλέπει ότι τους τελευταίους 12 μήνες στην αμερικανική εξωτερική πολιτική συντελέστηκε μια σημαντική μετατόπιση από το μοντέλο των ίσων αποστάσεων, παρά την θερμή -σε προσωπικό επίπεδο- σχέση του Ντόναλντ Τράμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό που έμπειροι αξιωματούχοι αποκωδικοποιούν ως στήριξη του βαθέως κράτους των ΗΠΑ και αποτυπώθηκε: καταρχάς στις διαδοχικές επισκέψεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

Επιπλέον μέσα από τις κοινές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ακόμη με το ισχυρό μήνυμα του περάσματος του αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ νοτίως της Κρήτης σε μια κρίσιμη κάμπη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επίσης με την απόφαση για μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams στην αμερικανική βάση της Σούδας και φυσικά με την αμερικανική ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, με την επένδυση – μαμούθ της Microsoft, την εξίσου μεγάλη χρηματοδότηση της Pfizer στο πρότζεκτ στη Βόρεια Ελλάδα κ.α.

Αυτό το πλαίσιο, κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, δημιουργεί και το κυριότερο υψώνει μια ισχυρότατη αμερικανική «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

 

ΠΗΓΗ: CNN