Τι κρύβεται πίσω από την «παραίτηση» Καλαφάτη – Όλο το παρασκήνιο

Τι κρύβεται πίσω από την «παραίτηση» Καλαφάτη – Όλο το παρασκήνιο

Ρεπορτάζ: Χρήστος Νικολαΐδης

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τους λόγους τους οποίους έκαναν τον Σταύρο Καλαφάτη να… εξαπολύσει την βόμβα της αποχώρησης του από τις επόμενες δημοτικές εκλογές!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, ο Σταύρος Καλαφάτης προχώρησε στην απόφαση του επειδή αισθανόταν εκτεθειμένος μετά την κίνηση του Μάκη Κυζιρίδη να προαναγγείλει την υποψηφιότητα του στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ο ίδιος θεώρησε ότι δεν μπορεί πλέον να επιβληθεί στην ομάδα του, καθώς είχε πρόσφατα κάνει έκκληση σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους των «Εν τάξει» να αφήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες για αργότερα. Από τη στιγμή που η έκκληση- οδηγία- συμβουλή- προτροπή- εντολή αυτή δεν εισακούστηκε, τότε αυτόματα τίθεται θέμα ηγεσίας στην παράταξη, κάτι που δεν ανέχτηκε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εκτίμησε ότι με έναν υποψήφιο δήμαρχο στην ομάδα του ο ρόλος ο δικός του στο δημοτικό συμβούλιο απαξιώνεται και ο λόγος του χάνει την βαρύτητα και το κύρος του.

Στο σενάριο αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής έλεγε σε όποιον τον ρωτούσε ότι θα αποφασίσει για το εάν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος τα Χριστούγεννα. Το μόνο που άλλαξε ήταν η ανακοίνωση της συνέντευξης Τύπου του Μάκη Κυζιρίδη για την Δευτέρα.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τις εθνικές εκλογές. Ο Σταύρος Καλαφάτης θεωρεί ότι θα έχουμε εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο, συνεπώς θέλει να αφιερωθεί στην επανεκλογή του, καθώς δεν έκρυψε ποτέ πως αυτή είναι κύρια επιλογή του είναι η κεντρική πολιτική σκηνή.

Πρόσωπα που γνωρίζουν το «γαλάζιο στρατόπεδο» της Θεσσαλονίκης έλεγαν χαρακτηριστικά ότι για τον βουλευτή η ενασχόληση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν πάντα μία αγγαρεία. Ο ίδιος επιστρατεύθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά για να αντιπαρατεθεί στον Γιάννη Μπουτάρη, υποχρεούμενος μάλιστα σε παραίτηση από υπουργικό θώκο! Ήταν η εποχή που η τότε ηγεσία της ΝΔ ήθελε να αποδείξει ότι δεν έχει παραδώσει την πόλη και τον Δήμο στους εκλεκτούς του Βαγγέλη Βενιζέλου, χρησιμοποιώντας το πιο ισχυρό χαρτί του κόμματος…

Στη συνέχεια ο Σταύρος Καλαφάτης θεώρησε ότι το ισοζύγιο κόστους- οφέλους και προσπάθειας- απολαβής, που είχε ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης ήταν θετικό, καθώς η θέση του εξασφάλιζε μεγάλη προβολή, πολύ μεγαλύτερη από όση έχει ένας απλός βουλευτής, δυνατότητα επαφής με μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας αλλά και ευκαιρίες χτισίματος μηχανισμών. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, με την υπερπροβολή του Γιάννη Μπουτάρη, τόσο με το περιστατικό του ξυλοδαρμού όσο και με αυτό της στήριξης του από τον Αλέξη Τσίπρα, απλώθηκαν οι γκρίνιες για αδυναμία του Καλαφάτη να αντιπαρατεθεί, ότι αφήνει άδειο το γήπεδο στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και ότι εκ φύσεως δεν μπορεί να του ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση. Έτσι, το ισοζύγιο άρχισε να γίνεται αρνητικό! Ο Σταύρος Καλαφάτης ένιωσε ότι εισπράττει μεγαλύτερη φθορά από ό,τι όφελος και αποφάσισε να… αποδράσει… Η κίνηση του Μάκη Κυζιρίδη ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…

Ο ίδιος ο επικεφαλής των «Εν τάξει» αιφνιδίασε τους πάντες όταν τους κάλεσε για σύσκεψη στις 8.30 το πρωί του Σαββάτου. Με λίγα λόγια τους ανακοίνωσε την απόφαση του, διαβεβαιώνοντας τους ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να φρενάρει την απόδοση του στα αντιπολιτευτικά πράγματα. Δεν έκανε καμία αναφορά στον κ. Κυζιρίδη, ο οποίος επέλεξε να μην παραστεί.

Οι υπόλοιποι δήλωσαν έκπληκτοι αλλά και ενοχλημένοι από την εξέλιξη, δηλώνοντας την υποστήριξη του στο πρόσωπο του επικεφαλής. Το επόμενο challenge που θα παιχθεί στην ομάδα των «Εν τάξει» θα είναι ο ορισμός, ή η εκλογή συντονιστή της ομάδας που θα αναπληρώνει τον Στ. Καλαφάτη. Εκεί θα παιχτούν πολλά…

Διαβάστε ακόμη

Τι θα κάνει η ΝΔ μετά τη βόμβα Καλαφάτη