
Τι θα πει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ: Οι συντάξεις, ο ΕΝΦΙΑ, οι εισφορές
Με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις όλων των κορυφαίων υπουργών πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ δεν θα επηρεάσουν στο ελάχιστο τους δημοσιονομικούς στόχους, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει σήμερα μια επανεκκίνηση της κυβέρνησης.
Στο Μαξίμου δεν δείχνουν να ανησυχούν που το «πακέτο», που έχει ετοιμαστεί από κοινού με το οικονομικό επιτελείο, έχει μπει ήδη στο «μικροσκόπιο» του Βερολίνου, αφού δηλώνουν σίγουροι για την επίτευξη των πλεονασμάτων. Όλα αυτά εξετάστηκαν στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηρώδου Αττικού την Πέμπτη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην ομιλία του πρωθυπουργού που αναμένεται να πλησιάσει την μια ώρα σε διάρκεια. Εκτιμούν πως ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% μπορεί να συνδυαστεί με φιλολαϊκές και αναπτυξιακές πολιτικές, που δεν θα ξεπεράσουν το «μαξιλάρι» των 800 εκατ. ευρώ.
Από την κυβέρνηση μιλούν για μια ισορροπημένη δέσμη μέτρων τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «οι ανακοινώσεις μέχρι και το τελευταίο ευρώ θα προέρχονται από το υπερπλεόνασμα». Με αυτό τον τρόπο απαντούν στην κριτική της ΝΔ για παροχολογία, ενώ εμφανίζονται καθησυχαστικοί και προς τους Θεσμούς.
Σε αυτό το μήκος κύματος σήμερα από το Βελλίδειο Ίδρυμα ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει τον τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση με στοχευμένες ενέργειες κατάφερε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις μέσα σε στενές μνημονιακές επιταγές, οι οποίες, όμως, πλέον δεν υπάρχουν. Θα αναφερθεί εκτενώς στα θετικά στοιχεία της οικονομίας (μείωση της ανεργίας, ανάκαμψη των επενδύσεων, εξαγωγές, αύξηση ιδιωτικής κατανάλωσης κλπ)
Προτεραιότητα οι συντάξεις
Το “πικρό ποτήρι” της μείωσης των συντάξεων δεν σκοπεύουν να το πιουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμα και δημοσίως κορυφαία στελέχη παραδέχονται πως το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο για την κυβέρνηση, ενώ πολύ μεγάλες είναι οι πιέσεις που δέχονται στην Ηρώδου Αττικού από την κοινωνία, αφού είναι μια περικοπή που επηρεάζει όλη την οικογένεια.
Από τη στιγμή που από τις Βρυξέλλες δεν έχουν “φρενάρει” την επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να ακυρώσει το συγκεκριμένο ψηφισμένο μέτρο και απλώς εμφανίζονται επιφυλακτικοί εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός δεν θα διακινδυνεύσει να έρθει σε σύγκρουση με τους Θεσμούς. Από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να “κλείσει το μάτι” στην μη περικοπή των συντάξεων και να περιγράψει τη βούληση της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του μέτρου. Ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραπέμψει ουσιαστικά στον προϋπολογισμό του 2019 όπου οι απαραίτητες διαβουλεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί.
Πολλά είναι τα σενάρια που έχουν εξεταστεί και τα οποία ενδεχομένως δεν θα απέρριπταν οι εταίροι, όπως αναβολή της εφαρμογής του μέτρου για ένα μικρό χρονικό διάστημα ή διασπορά της μείωσης σε δόσεις. Αυτές οι δύο λύσεις, ωστόσο, δεν σημαίνουν κατάργηση του μέτρου και σίγουρα το Μαξίμου αναζητά κάτι περισσότερο, προκειμένου να αποφύγει τη σκληρή κριτική της ΝΔ για μετακύλιση των ευθυνών στην επόμενη κυβέρνηση.
Η επίσκεψη των Θεσμών τη Δευτέρα θεωρείται κομβική, έτσι ώστε και οι δυο πλευρές να καταφέρουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Το «καλάθι» του Τσίπρα
Έχοντας ως “βαρίδι” το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014, στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν εξετάσει και κοστολογήσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού γνωρίζοντας πως μετά την ψήφισή τους η εφαρμογή τους θα κρίνει και το μέλλον της πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Το πλάνο των παροχών αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους και έχει ορίζοντα τετραετίας.
Οι τελευταίες πληροροφίες μιλούν για μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάνει ακόμα και το 30% τα δύο επόμενα χρόνια, με αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης της κατοικίας, έτσι ώστε να είναι κοινωνικά πιο δίκαιη. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενδεχομένως και κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, θα είναι στο “πακέτο” που θα έχει μαζί του ο πρωθυπουργός, ενώ ως δεδομένο θεωρείται πως θα δοθεί μια “ανάσα” στη φορολογία των επιχειρήσεων (από 29% στο 26%) και του πρώτου συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα (από 22% στο 20%).
Έμφαση θα δοθεί στο κομμάτι της εργασίας και της ανάκτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θεωρείται πολύ πιθανό να προκριθεί η επιδότηση ενοικίου για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Η ομιλία του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει και τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην παιδεία και την υγεία, ενώ ειδική αναφορά θα υπάρχει στη συνταγματική αναθεώρηση.