Τι δεν πρέπει να περιμένουμε από τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ – Η περιδίνηση Ερντογάν και οι απειλές πολέμου κατά Ε.Ε.

Τι δεν πρέπει να περιμένουμε από τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ – Η περιδίνηση Ερντογάν και οι απειλές πολέμου κατά Ε.Ε.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου και είναι φιλικά προσκείμενος προς τη χώρα μας. Ο νέος Γραμματέας των Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι επίσης γνώστης της περιοχής και φιλικά προσκείμενος επίσης προς την χώρα μας. Εμείς όμως οι Έλληνες είναι καλό να κρατάμε μικρό «καλάθι», όπως και οι εταίροι μας μετά και τις απειλές Τσαβούσογλου για πόλεμο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορεί η νέα ηγεσία των ΗΠΑ να είναι φιλικά προσκείμενη προς την χώρα μας, η χώρα μας όμως είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Μπορεί η νέα ηγεσία των ΗΠΑ να είναι φιλικά προσκείμενη προς την χώρα μας, όμως έχει πρώτιστα να ασχοληθεί με τα δικά της εσωτερικά τα οποία είναι και πολύ σοβαρά!

Μπορεί η νέα ηγεσία των ΗΠΑ να είναι φιλικά προσκείμενη προς την χώρα μας, όμως δεν θέλει να χάσει και την Τουρκία, όπως δεν θέλει και η Ε.Ε. αλλά ούτε εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες, που δεν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στις εποχές του Καραμανλή και του Ανδρέα με το «Βυθίστε το Χώρα» και το άγχος (όχι φόβο) πόλεμου με τη Τουρκία!

Η αλήθεια είναι ότι ουδείς δυτικός δεν θέλει ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα αυτή τη φορά στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Έβρο και το Αιγαίο!

Το θέλει όμως ο Πούτιν!

Η περιδίνηση του Ερντογάν είναι πλέον εμφανής και τα εσωτερικά του προβλήματα μεγάλα. Η οικονομία της χώρας του υπό κατάρρευση με τον ίδιο να γνωρίζει το ιστορικό της Ρωσίας, που εγκαταλείπει εν ριπή οφθαλμού ότι δεν της συμφέρει!

Και ήρθε το …κερασάκι στη τούρτα να ανατρέψει την στροφή του προς της Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο τυπικός έλεγχος σε ένα εμπορικό πλοίο τουρκικής σημαίας προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις με κορυφαία τη δήλωση Τσαβούσογλου που απειλεί με πόλεμο την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Αν δεν τρελάθηκε ο Ερντογάν είναι σχεδόν βέβαιο ότι ψάχνει διέξοδο από το αδιέξοδο που έφερε την ίδια του την χώρα, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Αν θα το πετύχει δεν γνωρίζουμε. Αν τρελάθηκε, επίσης δεν το γνωρίζουμε. Όπως δεν γνωρίζουμε τι και πως ακριβώς θα πράξει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ένα όμως γνωρίζουμε σίγουρα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις διάφορες θέσεις των κρατών – μελών, δεν θα αφήσει την κυριαρχία της έρμαιο των ορέξεων της Ρωσίας και του Ερντογάν!

 

Το άρθρο έγραψε ο Κώστας Μπούρης