Τι αλλαγές φέρνουν στα Βαλκάνια οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ

Τι αλλαγές φέρνουν στα Βαλκάνια οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ

Πριν ακόμα περάσει ένα 24ωρο από την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών οι παρατηρητές έχουν ήδη αρχίσει να αναλύουν τα αποτελέσματα και τι σημαίνουν αυτά για την υγειονομική περίθαλψη, την ασφάλεια των συνόρων και τον προϋπολογισμό της Αμερικής.

Αλλά τα αποτελέσματα των εκλογών σημαίνουν αλλαγές και για την Ευρώπη. Μια νέα πολιτική ισορροπία στην Ουάσινγκτον θα φέρει νέες προοπτικές -και νέες ευκαιρίες- στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες υπέφεραν ιδιαίτερα κατά το προηγούμενο έτος, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο είχαν μία συμπεριφορά που κυμαίνονταν μεταξύ αδιαφορίας και εχθρότητας.

Τώρα που οι Δημοκρατικοί κατέλαβαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα είναι σε θέση να κάνουν κλητεύσεις και είναι δεδομένο πως θα επιδιώξουν να συνδέσουν τα στοιχεία για τις Ρώσικες παρεμβάσεις στις εκλογές των Η.Π.Α. και να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς για διαφθορά του Τραμπ. Η έρευνα του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μιούλερ θα παράσχει ευκαιρίες σε πολλές επιτροπές να αναλάβουν να ερευνήσουν διαφορετικά θέματα της υπόθεσης.

Με τους Δημοκρατικούς στην εποπτεία, η υπηρεσία πληροφοριών και άλλες επιτροπές προετοιμάζονται να αναλάβουν δράση. Ήδη πρόλαβαν και εξέφρασαν μια σειρά από πολιτικές ιδέες.

Οι Δημοκρατικοί ενδέχεται επίσης να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιονομική τους δύναμη για να πιέσουν τη διοίκηση προς τους στόχους τους οποίους συμφώνησαν οι ΗΠΑ με την Παγκόσμια Συνθήκη για το Κλίμα (από την οποία αποσύρθηκε ο Τραμπ) και να ενθαρρύνουν με άλλον τρόπο τη χρήση καθαρής ενέργειας. Θα είναι ένας δύσκολος αγώνας, στον οποίο πιθανότατα θα είναι επικεφαλής η Νάνσι Πελόσι και η προοδευτική της ομάδα φαίνεται αποφασισμένη να κατευθύνει την πολιτική των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης δράσης για το κλίμα, μια ευχάριστη εξέλιξη για πολλούς στην Ευρώπη.

Η πάλη με τον Πούτιν και τα Βαλκάνια

Ο έλεγχος από το κόμμα των Δημοκρατικών θα αλλάξει έντονα την κατάσταση για τους επαγγελματίες ευρω συμβούλους. Τα τελευταία έξι χρόνια, η επιτροπή του Κογκρέσου που ασχολείται με την Ευρώπη βρίσκονταν ουσιαστικά στο περιθώριο.

Ο πρόεδρός της, Ντάνα Ροχραμπάτσερ, έχασε την ευκαιρία του για επανεκλογή. Γνωστός για το … καμάρι που εξέφραζε ό,τι πάλεψε κάποτε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κι έχασε, χρησιμοποίησε το χρόνο του στο πηδάλιο της ευρωπαϊκής υποεπιτροπής για να καταβάλει προσπάθειες για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να ελέγξει τη Ρωσία. Τόσο πολύ ώστε ο εξερχόμενος ηγέτης της κυβέρνησης πλειοψηφίας, Κέβιν ΜακΚάρθι, κάποτε υπέθεσε ότι ο Ροχραμπάτσερ βρίσκονταν στην… μισθοδοσία του Κρεμλίνου.

Ενώ ο Ροχραμπάτσερ επέτρεψε να υπάρξει κάποια εξέταση των δημοκρατικών ολισθημάτων της Τουρκίας, ουσιαστικά εμπόδισε τη συζήτηση της Βουλής σχετικά με τη δράση των ΗΠΑ σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που επηρεάζουν τη σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του αυταρχισμού της Ρωσίας, της διαφθοράς και της προσάρτησης της Κριμαίας, του πολέμου που σιγοβράζει στην περιοχή Ντόνμπας της Ουκρανίας, τη δημοκρατική πτώση στην Πολωνία και την Ουγγαρία, την θέση της πΓΔΜ στην Ευρώπη. Το ίδιο και για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο, το Brexit κι ένα πλήθος άλλα ζητήματα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Ζητήματα, από την κρίση της ευρωζώνης έως τη διατλαντική εταιρική σχέση, για τις συναλλαγές και τις επενδύσεις.

Η επιστροφή του ελέγχου Σώματος στους Δημοκρατικούς θα ανοίξει την ευρωπαϊκή ακροαματική αρχή, η οποία είναι ανενεργή από το 2012. Αυτό σημαίνει περισσότερη δραστηριότητα, μεγαλύτερη εστίαση στην κεντρική Ευρώπη, μεγαλύτερη υποστήριξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και εντονότερες αντιδράσεις έναντι της διαφθοράς και του αυταρχισμού. Θεωρείται δεδομένο πως θα επιχειρήσει να «αφυπνίσει» τον Τραμπ σε ορισμένες από τις πιο οδυνηρές παρορμήσεις από ηγέτες όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα μπορούσε για παράδειγμα, να εντείνει τις ακροάσεις και τον έλεγχο για τις ακριβείς συνθήκες της μετακόμισης του Πανεπιστήμιου της Κεντρικής Ευρώπης έξω από την Ουγγαρία.

Εκτός από την υποεπιτροπή της Ευρώπης, θα υπάρξει δραματικά αυξημένο ενδιαφέρον του Σώματος για τη Ρωσία και τα Βαλκάνια. Η Ρωσία είναι προφανές θέμα. Αλλά τα Βαλκάνια όχι και τόσο. Δεν είναι μόνο λόγω της γεωπολιτικής σημασίας της περιοχής, αλλά και λόγω του προσωπικού ενδιαφέροντος του πιθανού προέδρου. Ο εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης, Έλιοτ Έντζελ, επιδιώκει συστηματικά να είναι ο …άνθρωπος του Κοσσυφοπεδίου και υπήρξε προσωπικός διαχειριστής των σχέσεων των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και τη Βοσνία.

Φως στη σκοτεινή εμπορική επιρροή

Επίσης, το Δημοκρατικό Σώμα θα φέρει εξελίξεις στον τρόπο με τον οποίο τα μέλη του συνδέονται με τα ευρωπαϊκά κράτη και τις κοινότητες. Αναμένεται να δίνεται η ίδια προσοχή και στα ζητήματα της διασποράς. Οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι, οι Πολωνοί, οι Ιταλοί, οι Ιρλανδοί, οι Αρμένιοι κι άλλοι έχουν πάρα πολλές Ενώσεις που εργάζονται για όλα, από τις θεωρήσεις των καρτών βίζα στη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανταλλαγής. Αυτό δεν θα αλλάξει.

Ωστόσο, το Ρεπουμπλικανικό Σώμα έκανε πως δεν έβλεπε μια νέα … μόδα με την εισαγωγή χρημάτων από ξένες κυβερνήσεις σε ιδρύματα που έχουν καταχωρηθεί στις Η.Π.Α. μέσω λόμπι που διευθύνονται από πρώην βουλευτές.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που ασκούν αυτό το είδος χρηματοδότησης εκστρατειών περιλαμβάνουν μέλη της ΕΕ μεταξύ των τάξεων τους. Τείνουν να είναι αυτοί που έχουν το λιγότερο σεβασμό για το κράτος δικαίου, την κοινοβουλευτική ανεξαρτησία και τη σημασία των κανόνων στην δημοκρατική κοινωνία. Το αποτέλεσμα είναι να εξάγουν τη συμπεριφορά που ασκούν στο εσωτερικό και στην Ουάσινγκτον.

Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών έχει υποσχεθεί να σπάσει τη διαφθορά και την ξένη εμπλοκή στην πολιτική των ΗΠΑ. Κι ενώ η ικανότητά τους να κυνηγήσουν το Λευκό Οίκο και τα άτομα της διοίκησης μπορεί να περιορίζεται στις κλητεύσεις, η ικανότητά τους να αστυνομεύουν τους συναδέλφους τους φτάνει πολύ πέρα ​​από αυτό.

Η επιτροπή επιβολής των κανονισμών έχει εκτεταμένη εξουσία για τη διερεύνηση, τη μομφή, την επιβολή προστίμων και την επιβολή κυρώσεων στα μέλη του Σώματος.

Τελικά, οι ενδιάμεσες εκλογές του 2018 έδωσαν μια μικτή εντολή που αντικατοπτρίζει την πολιτική πόλωση στις Η.Π.Α. Και παρείχαν μια επανέναρξη των σχέσεων της Ευρώπης με την Ουάσινγκτον. Το ερώτημα είναι αν και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού την εκμεταλλευτούν.

Politico.com