Τη Ν.Δ. «φωτογραφίζει» ως ηθικό αυτουργό των επεισοδίων ο Τ. Μηταφίδης

Τη Ν.Δ. «φωτογραφίζει» ως ηθικό αυτουργό των επεισοδίων ο Τ. Μηταφίδης

«Νιώθουν πως είναι τα αφεντικά της πόλης όλος αυτός ο εσμός, που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό το ζήτημα, το θέμα είναι όμως ποιοι τους προσφέρουν πολιτικές πλάτες», δήλωσε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη διαμαρτυρία κατά της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

«Και κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φωτογραφίσει τη Νέα Δημοκρατία και διάφορα μπλοκ, τα οποία ελέγχει, χρησιμοποιώντας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι με το άκουσμα και μόνο της αλλαγής του χώρου της εκδήλωσης έπεσε το σύνθημα -σφυρίχτρα μάλιστα ονόμασαν αυτή την σύμπραξη κι ελπίζω να μην παραπέμπει η σφυρίχτρα στην πολύ γνωστή σε εμένα καρφίτσα της δεκαετίας του ’60, γιατί κάποιοι νοσταλγούν εκείνες τις εποχές- αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις», είπε ο κ. Μηταφίδης.

Επισήμανε, δε, ότι τα γεγονότα αυτά, όπως και η ομοφοβική επίθεση στο Thessaloniki Pride «πρέπει να προκαλέσουν συναγερμό στην πόλη, πρέπει ορισμένοι από τους παράγοντες της πόλης, αυτοί τουλάχιστον που σέβονται το δημοκρατικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης, να βγουν και όχι απλώς να καταδικάσουν φραστικά αυτές τις επιθέσεις, αλλά να δημιουργήσουν ένα αποφασιστικό τείχος και να μην προσφέρουν δικαιολογίες περί αγανακτισμένων και μάλιστα δίνοντας και εύσημα πατριωτισμού».

«Είναι η χειρότερη εκμετάλλευση του πατριωτισμού όλα αυτά που γίνονται […] Προπαντός αυτοί, οι οποίοι είναι οι ταγοί αυτής της πόλης και είναι εύκολοι για άλλα ζητήματα, είναι ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι», παρατήρησε.

«Είναι η κουλτούρα αυτού του εσμού, που κυκλοφορεί μέσα στην πόλη και τραμπουκίζει […] Η διαπαιδαγώγηση που έχουν είναι τυφλή βία, το θέμα όμως είναι ποιοι τους προσφέρουν πολιτικές πλάτες δημιουργώντας αυτό το κλίμα εθνικής ήττας, εθνικής μειοδοσίας και διάφορα άλλα που λένε», σημείωσε ο βουλευτής, ενώ κάλεσε τους παράγοντες του ΠΑΟΚ «να βγουν από τη σιωπή τους, να μην κρύβονται και να πουν όλη την αλήθεια για το τι συμβαίνει και προπαντός να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε κάποιους ανεξέλεγκτους που έχουν μπερδέψει το ποδόσφαιρο με το μακεδονικό και πολλά άλλα».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκδήλωσης, ο κ. Μηταφίδης υπενθύμισε ότι «από τη δεκαετία του ’90, στον “Συνασπισμό” τότε, όταν είχαμε την έξαρση του Μακεδονικού και όταν ακυρώθηκε η προσπάθεια της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη να βρεθεί επιτέλους μία συναινετική λύση ιδιαίτερα στο θέμα του ονόματος των γειτόνων μας, είχαμε πει ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα μέτωπο λογικής ένθεν κακείθεν των συνόρων, από όπου θα έπρεπε να προωθήσει μέσω της διπλωματίας των πολιτών και των πόλεων, που εφαρμόζει εδώ η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης προς τιμήν της, ώστε να παρακαμφθούν όλα αυτά τα εμπόδια και μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας, συναντίληψης για τα κοινά ζητήματα να δρομολογηθεί μια άλλη σχέση με τη γειτονική χώρα, να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ, ότι δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, όποτε και να έλθει στη Βουλή, ο κ. Μηταφίδης είπε: «Φαντάζομαι ότι όταν έλθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή όσοι έχουν το μυαλό τους στον τόπο -κι ας θυμηθούν τι έχουν πει, τι έχουν δηλώσει, τι έχουν υπογράψει στο παρελθόν- δεν θα ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή».