Τζανακόπουλος: “Επιμένει σε ανακρίβειες η αντιπολίτευση για το άσυλο στον Τούρκο”!”

Τζανακόπουλος: “Επιμένει σε ανακρίβειες η αντιπολίτευση για το άσυλο στον Τούρκο”!”

«Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη δικαιοσύνη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αντικρούοντας τα πυρά της αντιπολίτευσης μετά την αίτηση ακύρωσης -εκ μέρους της κυβέρνησης- της απόφασης παροχής ασύλου σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, την έκδοση των οποίων συνεχίζει να ζητά η Άγκυρα.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, η αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα είτε δεν ξέρει τι της γίνεται είτε σκοπίμως επιμένει να λέει ανακρίβειες και να κατηγορεί την κυβέρνηση.

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη θα είναι ο τελικός κριτής σε όλες αυτές τις υποθέσεις και υπογράμμισε ότι όλα γίνονται στο φως και δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο.

Εξάλλου, διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία έχει κλείσει μετά τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγόρευσε την έκδοσή τους. Επισήμανε ότι ο λόγος που απαγορεύτηκε η έκδοσή τους είχε να κάνει, μεταξύ άλλων, με τις επιφυλάξεις τις οποίες εξέφρασε το ανώτατο δικαστήριο σε σχέση με την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης στη γείτονα.

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό έχει ολοκληρωθεί ως νομική διαδικασία, «επομένως δεν επίκειται ούτε επιτρέπεται η έκδοση των οκτώ, ανεξαρτήτως της έκβασης των αιτήσεων ασύλου τους».

Κατά τον κ. Τζανακόπουλο, το ζήτημα του ασύλου είναι μια διαφορετική υπόθεση. «Έχουμε αυτή τη στιγμή τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου που αποφάσισε αντίθετα με την Πρωτοβάθμια Επιτροπή, να χορηγήσει άσυλο σε έναν από αυτούς», είπε, για να τονίσει πως αυτό που εκτίμησε η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι με δεδομένο πως δεν πρόκειται για μια απόφαση της διοικητικής αρχής (όπως είναι η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου), θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση εξαιτίας των λεπτών νομικών ζητημάτων που αφορά, να φτάσει μέχρι και τον τελευταίο βαθμό, δηλαδή να κριθεί από το διοικητικό εφετείο που θα κρίνει επί της προσφυγής. «Άρα εδώ δεν υπάρχει τίποτα που να είναι κρυφό και σκοτεινό», κατέληξε.

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις κατηγορίες της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση για διγλωσσία ανέφερε: «Η ΝΔ ξεχνά την ίδια τη δική της ιστορία, ότι έπαιξε τεράστιο ρόλο να μην επιλυθεί το ζήτημα το 1992 και στο να εκκρεμεί το πρόβλημα για 25 χρόνια».

Είπε ακόμη ότι στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ (μονοκομματική μάλιστα) είχε εμφανιστεί με δυο εισηγήσεις, του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Επομένως μια πολιτική δύναμη με αυτό το συγκεκριμένο παρελθόν σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρκετά περίεργο να κατηγορεί μια δικομματική κυβέρνηση για διγλωσσία στο ζήτημα αυτό», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «εντός του 2018, με δεδομένη και τη θετική στάση που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία της FYROM δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για να επιλυθεί ένα πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και μια 25ετία και πως με δεδομένη τη στάση της ηγεσίας της FYROM πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, να βρούμε τους καταλληλότερους όρους και την καταλληλότερη διαδικασία ώστε να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος».

Εξάλλου, για τον Πάνο Καμμένο παρατήρησε ότι με δεδομένη τη διαφορετική πολιτική και ιδεολογική καταγωγή του, με δεδομένο ότι υπάρχουν δύο συνεργαζόμενα κόμματα στην κυβέρνηση που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και καταβολές, τήρησε μια υπεύθυνη στάση: δηλαδή δήλωσε ότι έχει σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με την προσπάθεια που γίνεται, ωστόσο είπε και κάτι άλλο, ότι εφόσον υπάρχει μια συνολική συναίνεση στο πολιτικό σύστημα, δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο ο ίδιος στην επίλυση του ζητήματος.

«Εκτιμώ ότι θα υπάρξει δυνατότητα για να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «σε αυτό που πρέπει να εμμείνουμε είναι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να δημιουργηθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται εδώ για να λύνει και όχι για να δημιουργεί προβλήματα».