Τεράστια τραγωδία στην Ινδονησία: 384 οι νεκροί από το σεισμό και το τσουνάμι

Τεράστια τραγωδία στην Ινδονησία: 384 οι νεκροί από το σεισμό και το τσουνάμι

Τραγωδία δίχως τέλος μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι στην Ινδονησία, με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών να επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 384.

Κύματα τριών μέτρων «σάρωσαν» το Παλού της επαρχίας Σουλαουέζι, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς αλλά και μεγάλες καταστροφές. Βίντεο που κυκλοφορούν σε κοινωνικά δίκτυα δείχνουν πολίτες να τρέχουν πανικόβλητοι για να σωθούν.

 

 

Χιλιάδες σπίτια, νοσοκομεία, ξενοδοχεία αλλά και εμπορικά κέντρα κατέρρευσαν. Την ίδια ώρα, σημειώνονται ισχυροί μετασεισμοί που εντείνουν την ανησυχία των πολιτών και δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

Ο κεντρικός δρόμος προς το Παλού παραμένει κλειστός μετά από κατολίσθηση ενώ οι Αρχές αναφέρουν ότι τα σωστικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς.

Ωστόσο, οι προσπάθειες εντοπισμού τραυματιών δυσχεραίνονται από την εκτεταμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει σορούς ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στα ερείπια των κτιρίων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ινδονησιακής υπηρεσίας διαχείρισης των καταστροφών, Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με καταμέτρηση που έχει γίνει μέχρι στιγμής οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 540.

 

 

Δεκάδες από αυτούς νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιες σκηνές που έχουν στηθεί στην ύπαιθρο, σύμφωνα με εικόνες που προβλήθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ινδονησίας BMKG εξέδωσε χθες προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό, αλλά την ήρε 34 λεπτά αργότερα. Η υπηρεσία αυτή επικρίνεται τώρα δριμύτατα ότι δεν παρείχε σωστή πληροφόρηση για το τσουνάμι που έπληξε την Παλού, αν και οι ινδονήσιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα κύματα έπληξαν τις ακτές της πόλης αυτής προτού αρθεί η προειδοποίηση για τσουνάμι.Ο σεισμός αυτός και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν επίσης μεγάλη διακοπή ρεύματος, εξαιτίας της οποίας διακόπηκαν και οι επικοινωνίες στην Παλού και σήμερα οι αρχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης.

 

 

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ανακοίνωσε εξάλλου ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες στη διάθεσή της για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη Ντονγκάλα, η οποία βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Στην Ντονγκάλα και την Παλού ζουν συνολικά περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι.

Ο υπουργός Ασφάλειας της Ινδονησίας Βιράντο δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVOne ότι ο στρατός άρχισε να στέλνει αεροπλάνα από την πρωτεύουσα Τζακάρτα με ανθρωπιστική βοήθεια.

CNN