Τελευταία ημέρα για πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος

Τελευταία ημέρα για πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος

Από το ταμείο της εφορίας περνάνε σήμερα, τελευταία εργάσιμη του μήνα,  εκατομμύρια φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα λήγει η διορία για τις παρακάτω πληρωμές:

  • ΕΝΦΙΑ: Με βάση τα εκκαθαριστικά σήμερα πρέπει να εισπραχθούν 630 εκατ. ευρώ σαν 1η από τις 5 μηνιαίες δόσεις. Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ είναι «φουσκωμένος» για περίπου 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγω εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών.οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να πληρώσουν σε περισσότερες δόσεις τον φόρο που προκύπτει και συγκεκριμένα: 1.Σε 12 άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα 2.εως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας, ωστόσο οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%, πληρώνοντας μέσω Taxisnet  3. επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή του ΕΝΦΙΑ με κάρτα απευθείας μέσω του Taxisnet, αλλά χωρίς τη δυνατότητα άτοκων δόσεων.
  • Ποσό 1,1 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και άλλα 350 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο σημαντικότερος μήνας για την πορεία του προϋπολογισμού, καθώς οι εισπράξεις που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό που θα κλείσει φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι 3,5% του ΑΕΠ, αλλά στο οικονομικό επιτελείο επιθυμούν να φθάσει στα επίπεδα του 3,8%-3,9% του ΑΕΠ.