Τελεσίγραφο του ΣτΕ στο κράτος για την καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους

Τελεσίγραφο του ΣτΕ στο κράτος για την καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους

Τελεσίγραφο οκτώ (8) μηνών προς την κυβέρνηση στέλνει νέα  απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις για αναδρομική αναπροσαρμογή των αποδοχών και των συντάξεων  όλων των  ενστόλων που υπηρετούν στα Σώματα τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η σχετική αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει για το χρονικό διάστημα από 1ης Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ πρέπει να καταβληθούν οι διαφορές αποδοχών και συντάξεων που προκύπτουν.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει Ομοσπονδίες στρατιωτικών, αστυνομικών κ.α. κατά της μη συμμόρφωσης της Κυβέρνησης στις προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ των ετών 2014 και 2016, με τις οποίες είχε κριθεί ότι οι σχετικές περικοπές που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄  επιταγή του νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές.

Οι δικαστές στην απόφασή τους αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν εγγενείς δυσχέρειες που συνδέονται με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας, οι οποίες έχουν σημαντικές δημοσιονομικής φύσεως συνέπειες , ωστόσο «λόγω και της παρέλευσης μακρού χρονικού διαστήματος, θα έπρεπε να έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία αυτή και να έχει, τουλάχιστον, καταλήξει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις ως προς τον τρόπο αντιμετωπίσεως των δυσμενών δημοσιονομικών επιπτώσεών της με σκοπό την μελλοντική και, ενδεχομένως και τμηματική, καταβολή των αποδοχών τις οποίες οι ένστολοι στερήθηκαν λόγω της μερικής αποκαταστάσεως του μισθολογίου τους με το άρθρο 86 του ν. 4307/2014»

Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί το κράτος (ΥΠΟΙΚ) τότε  θα επιβληθεί υψηλό πρόστιμο (διοικητική κύρωση), το ύψος του οποίου θα καθοριστεί από το ΣτΕ.