H Ε.Ε. ξεκινά για ένταξη των Σκοπίων, ελέω Τσίπρα-Κοτζιά που “ενταφίασαν” επίσημα την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου.

H Ε.Ε. ξεκινά για ένταξη των Σκοπίων, ελέω Τσίπρα-Κοτζιά που “ενταφίασαν” επίσημα την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου.

Την επόμενη μέρα για τα  Σκόπια -μαζί και την Αλβανία- εντός της Ε.Ε., εξετάζουν ήδη η Κομισιόν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσης, θεωρώντας λίγο-πολύ δεδομένη τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, να “κλείσει” το θέμα της ονομασίας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη-μέλη, σύντομα, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων» με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση, στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Οι πολίτες αυτών των χωρών αξίζουν αυτήν την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες εφήρμοσαν στο παρελθόν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι απέκτησαν το δικαίωμα για ένα τέτοιο βήμα» σχολίασε ο αρμόδιος για την Διεύρυνση κοινοτικός Επίτροπος, για να προσθέσει: «Η Αλβανία για παράδειγμα έκανε μεγάλες προόδους στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος».

Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, οι διαδικασίες ήδη μπαίνουν σε κίνηση, καθώς η λύση της διαφοράς με την Ελλάδα, θεωρείται δεδομένη. Την Κυριακή θα βρεθεί στα Σκόπια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μαζί του θα βρίσκεται και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως και ο κ. Χαν.

Από ελληνικής πλευράς, το Υπουργείο Εξωτερικών ήδη άνοιξε επίσημα τον δρόμο των Σκοπίων προς τους ευρωατλαντικούς σταθμούς, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες με σχετική επιστολή, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει την υποψηφιότητα της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).

Τέλος στην εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου

Πρόκειται για το επίσημο… ενταφιασμό της “εθνικής γραμμής” Βουκουρεστίου απέναντι στις αξιώσεις της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και υποστήριζαν σταθερά ότι προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη ήταν η  αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας με τις προδιαγραφές που έθετε η Ελλάδα για λύση-πακέτο (όνομα, αλυτρωτικά Συντάγματος, σχολικά βιβλία κλπ).

Στην EUSAIR, με πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια πολλών εκατομμυρίων, συμμετέχουν ήδη οι Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη. H συνεργασία υλοποιείται μέσω τεσσάρων πυλώνων οι οποίοι αφορούν την Γαλάζια Ανάπτυξη, την Συνδεσιμότητα (Μεταφορές και Ενέργεια), το Περιβάλλον και τον Τουρισμό.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις της για επικειμένη λύση στο Σκοπιανό, κατά τη συναντησή της στο Βερολίνο με τον Ζόραν Ζάεφ τον οποίο αποκάλεσε “Μακεδόνα πρωθυπουργό”.

Ο κ. Τσίπρας, αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζεντιλόνι, ενώ θα λάβει χώρα και τετραμερής συνάντηση (Τσίπρα-Γιούνκερ- Μέρκελ-Μπορίσοφ)  στην οποία αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς και το θέμα των Σκοπίων.