ΤΕΕ/ΤΚΜ κατά Σπίρτζη: Αναχρονιστικός νόμος για τις μεταφορές φέρνει εκ νέου brain drain!

ΤΕΕ/ΤΚΜ κατά Σπίρτζη: Αναχρονιστικός νόμος για τις μεταφορές φέρνει εκ νέου brain drain!

Έλλειμμα τεκμηρίωσης, αναχρονιστική λογική και κίνδυνο έντασης του φαινομένου του brain drain “βλέπει” το ΤΕΕ/ΤΚΜ στο νέο νομοθετικό πλαίσιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που ψηφίστηκε προ ημερών για τις επιβατικές μεταφορές (“ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις”).

Οι ενστάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ εντοπίζονται στο άρθρο 12 του νέου νόμου καταγγέλλοντας ότι οι διατάξεις του:
• Επιβάλλουν ένα πλαίσιο ρύθμισης αναχρονιστικό, γραφειοκρατικό, αδιαφανές, ατεκμηρίωτο, αλλά και αντίθετο προς βασικές αρχές του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, υπονομεύοντας τον υγιή ανταγωνισμό, την σύγχρονη επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και εν τέλει την ανάπτυξη, που είναι το κυρίως ζητούμενο κάθε μεταρρύθμισης.
• Αντί να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον, τον τελικό χρήστη ή τους οδηγούς ταξί, επί της ουσίας αποτρέπουν τη βελτίωση υπηρεσιών μέσω της αξιολόγησης του μεταφορέα από τον επιβάτη, της αύξησης του μεταφορικού έργου και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών (και δη από ελληνικές επιχειρήσεις).

Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΚΜ η συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή κατέδειξε, ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο, βασίστηκε:
• Σε πρωτοφανή άγνοια βασικών εννοιών της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας που συνιστά ο συνδυασμός τους.
• Σε νοοτροπίες που ευνοούν τη γραφειοκρατία και τον υπερσυγκεντρωτισμό στο πρόσωπο του Υπουργού Μεταφορών, αρμοδιοτήτων που ασκούνται από άλλους φορείς (π.χ. ΑΔΑΕ).
• Σε έλλειμμα ενημέρωσης για το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας των Δεδομένων (GDPR), με θέσπιση διαδικασιών ήδη ξεπερασμένων στο πλαίσιο της προωθούμενης αναμόρφωσης του πλαισίου προστασίας προσωπικών δεδομένων στην Ε.Ε.
• Σε αδυναμία κατανόησης των διαφορών μεταξύ εταιριών που παρέχουν υπηρεσίες διαμεσολάβησης απευθυνόμενες αποκλειστικά σε επαγγελματίες οδηγούς ταξί (π.χ. BEAT) και εταιριών που απευθύνονται και σε μη επαγγελματίες οδηγούς προσφέροντας επί της ουσίας μεταφορικό έργο (π.χ. UBER).
• Σε ιδεοληπτική απόρριψη του δικαιώματος νεοφυών επιχειρήσεων να αξιοποιούν διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία..

“Η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αγνόησε τις εμπεριστατωμένες θέσεις και προτάσεις που είχε αποστείλει το ΤΕΕ/ΤΚΜ στις 5/2/2017, καταρτίζοντας ένα νομοθετικό πλαίσιο που υπονομεύει την ελληνική καινοτόμα επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας τον κίνδυνο νέας έξαρσης στο φαινόμενο του brain drain στην Ελλάδα και στη συνεπαγόμενη απώλεια της δημιουργικής δυναμικής πολλών νέων Ελλήνων Επιστημόνων”, καταλήγει το επιμελητήριο στην ανακοίνωσή του.