Τα ω-3 λιπαρά κάνουν καλό και στα παιδιά

Τα ω-3 λιπαρά κάνουν καλό και στα παιδιά

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα καλά λιπαρά που εμπεριέχουν τα ψάρια είναι γνωστό ότι κάνουν καλό στην καρδιά των ενηλίκων.  Τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να αποδείξει είναι το ίδιο ωφέλιμα και για την καρδιά των βρεφών.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση τις μητέρες 420 βρεφών από την κύηση. Οι έγκυες είχαν ιστορικό αλλεργιών και χαμηλής κατανάλωσης ψαριών.

Μετά τη γέννηση τα βρέφη με τυχαία επιλογή είτε πήραν 650 mg ιχθυελαίου σε χάπι ή εικονικό χάπι που περιείχε ελαιόλαδο, σε καθημερινή βάση για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Όταν τα παιδιά ήταν πια πέντε ετών, οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος και έκαναν μέτρηση της περιμέτρου της μέσης από 165 παιδιά της ομάδας παρέμβασης και 157 της ομάδας ελέγχου.

Η περίμετρος ήταν 1,09 εκατοστά μικρότερη στην ομάδα των παιδιών που είχαν πάρει χάπι ιχθυελαίου. Η αυξημένη περίμετρος της μέσης θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακού νοσήματος.

Επίσης, τα αγόρια είχαν και 21% χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης καθώς και 22% χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που μεταφέρει σάκχαρα από τις τροφές που καταναλώνουμε προς τα κύτταρα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα υψηλότερα επίπεδα της στο αίμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι «μπορεί να έχουν οφέλη αν διατηρηθούν στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Είναι μια καλή βάση για μια υγιή ζωή. Γνωρίζουμε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του εμβρύου και αυτό ενδεχομένως να βοηθούν στην εδραίωση και μιας καλής γευστικής σχέσης των παιδιών με υγιεινά τρόφιμα, όπως τα ψάρια».