Τα φύλα ανταποκρίνονται διαφορετικά στη δίαιτα

Τα φύλα ανταποκρίνονται διαφορετικά στη δίαιτα

Μια υποθερμιδική διατροφή έχει διαφορετικές μεταβολικές επιπτώσεις στους άνδρες και τις γυναίκες σύμφωνα με νέα μελέτη Δανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποDiabetes Obesity and Metabolism.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τη Δρ Πια Κρίστενσεν, μελέτησε στοιχεία για πάνω από 2.000 υπέρβαρα άτομα με προδιαβήτη που είχαν κληθεί να ακολουθήσουν υποθερμιδική δίαιτα για οκτώ εβδομάδες.

Οι άνδρες έχασαν σημαντικά περισσότερα κιλά από τις γυναίκες και είχαν μεγαλύτερες μειώσεις στο σκορ του μεταβολικού συνδρόμου, δείκτη για τον διαβήτη, τη λιπώδη μάζας και τον καρδιακό παλμό.

Οι γυναίκες είχαν σημαντικότερες μειώσεις στην HDL χοληστερόλη, στην περίμετρο των ισχίων, την ελεύθερη λίπους σωματική μάζα και την πίεση παλμού.

«Παρά τη συνεκτίμηση των διαφορών ως προς την απώλεια βάρους, φαίνεται ότι οι άνδρες ωφελούνται περισσότερο από τις γυναίκες. Κατά πόσο οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων εμμένουν και μακροπρόθεσμα και αν θα πρέπει να σχεδιάζουμε διαφορετικά τις όποιες παρεμβάσεις μας ως προς τη διαχείριση του βάρους ανάλογα με το φύλο, μένει να αποδειχθεί», λέει η Δρ Κρίστενσεν.

Πάντως, το χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης πρόγραμμα διατροφής των οκτώ εβδομάδων στα άτομα με προδιαβήτη συντέλεσε σε 10% απώλεια του αρχικού σωματικού βάρους, που ήταν αναγκαία για την επίτευξη μείζονος μεταβολικής βελτίωσης ευθύς εξ αρχής για την πρόληψη του διαβήτη.

 

ΠΗΓΗ: in.gr