Τα Σκόπια επικύρωσαν τη Συνθήκη των Πρεσπών και πλέον έρχεται …η ώρα του Καμμένου!

Τα Σκόπια επικύρωσαν τη Συνθήκη των Πρεσπών και πλέον έρχεται …η ώρα του Καμμένου!

Με πολλές αναβολές λόγω …διαπραγματεύσεων (προφανώς για το οικονομικό) αλλά και απειλές και εκβιασμούς όπως καταγγέλλεται, ο Ζάεφ πήρε το πρώτο «ναι» από τη βουλή των Σκοπίων για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Και στη χώρα μας έρχεται πλέον η «ώρα του Καμμένου», αφού αν ολοκληρωθούν τελικά επιτυχώς και οι τρεις ψηφοφορίες στη βουλή των Σκοπίων το «μπαλάκι» θα περάσει πλέον στη δικιά μας τη Βουλή των Ελλήνων και ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί στον Ελληνικό λαό δεκάδες, εκατοντάδες φορές: Να αποχωρήσει από τη κυβέρνηση ώστε να πέσει, να προκηρυχθούν εκλογές ώστε να μη κυρωθεί η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ήδη ο Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του στο twitter υιοθέτησε τις καταγγελίες για δωροδοκίες βουλευτών και δέχθηκε σκληρή απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο των Σκοπίων στον υπουργό Άμυνας. Ένα twit που ήρθε λίγη ώρα μετά τα θερμότατα συγχαρητήρια Τσίπρα στον Ζάεφ, κάτι που δείχνει μεγάλο ρήγμα στη κυβερνητική πλειοψηφία.

Ωστόσο η υπερψήφιση της πρότασης Ζάεφ φαίνεται ότι δημιουργεί νέα δεδομένα και στην ελληνική κυβέρνηση, αφού φέρει προ των ευθυνών του τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Μετά τη διάψευση των προβλέψεών του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα περνούσε από τη βουλή των Σκοπίων πλέον αποτελεί ερώτημα τί θα πράξει στο εξής και αν θα τηρήσει αυτό που ορίζεται ως γραμμή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δηλαδή καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Θα το προχωρήσει ο Πάνος Καμμένος ή για ακόμα μια φορά θα βρει μια δικαιολογία να μην κάνει πράξη την υπόσχεση του και θα μείνει μόνο σε αυτό το twit; Αυτό θα πρέπει να γίνει στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οπότε αν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, η Βουλή των Ελλήνων, θα κληθεί να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σύμφωνα όμς με τις τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, αμέσως μετά την αποπομπή του Νίκου Κοτζιά, φαίνεται πως έχει προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με ορίζοντα ολοκλήρωσής!

Αν ο Πάνος Καμμένος τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε, τότε θα πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας να θέσει προ των ευθυνών του τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική διπλωματία. Τότε θα καταδείξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πώς αντιλαμβάνεται και πώς διαχειρίζεται τις διεθνείς σχέσεις της χώρας με τους βασικούς εταίρους της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και κυρίως, όσον αφορά τους Αμερικανούς.

Βέβαια ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στη ΔΕΘ και όταν ρωτήθηκε πολλαπλώς από τους δημοσιογράφους ήταν κατηγορηματικός ως προς την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων της Συμφωνίας των Πρέσπων. Τότε, είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, ότι θα είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να αλλάξει η συμφωνία.

Αν όμως δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι που σημαίνει ότι με την αποχώρηση Καμμένου, θα έχει πέσει η κυβέρνηση, τότε ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για να πέσει λοιπόν η κυβέρνηση τον …λόγο έχουν τα «κουκιά»! Η κυβέρνηση κι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να τα συγκεντρώνουν τουλάχιστον θεωρητικά, αν και το χρονικό διάστημα από σήμερα μέχρι τον Απρίλιο θα είναι εξαιρετικά ικνό πολιτικά. Σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα και πάντα αν οι εξελίξεις είναι ομαλές στα Σκόπια, στις αρχές Απριλίου θα προκηρυχθούν και οι εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες και θα διεξαχθούν τον μήνα Μάϊο.

 

Ποια είναι η διαδικασία στα Σκόπια

Όσο για τα Σκόπια για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτούνται ακόμα δύο ψηφοφορίες. Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι ακριβείς τροποποιήσεις, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών. Το προτεινόμενο κείμενο πρέπει να κατατεθεί εντός 15 ημερών. Η τρίτη ψηφοφορία, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, καθώς πριν την τελική πλειοψηφία το κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.