Τα πιάτα της ειρήνης από τον Τζέρι Άνταμς του Σιν Φέιν!

Τα πιάτα της ειρήνης από τον Τζέρι Άνταμς του Σιν Φέιν!

Δεν περνάει μόνο ο έρωτας από το στομάχι. Και η πολιτική και η διπλωματία περνάνε από εκεί ειδικά όταν πρόκειται για πολύ σημαντικές διαπραγματεύσεις όπως είναι εκείνες της ειρήνης! Και διόλου τυχαίο δεν είναι να ασχολούνται οι σεφ και οι δημοσιογράφοι με το μενού μιας συνόδου κορυφής  όταν από το πιάτο και το πόσο θα ικανοποιήσει τον ουρανίσκο του ενδιαφερόμενου μπορούν να κριθούν πολλά!

Για όλους τους λόγους αυτούς ο ιστορικός ηγέτης του Σιν Φέιν – του πολιτικού σκέλους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) Τζέρι ‘Ανταμς γράφει ένα βιβλίο μαγειρικής μέσα στο οποίο αποκαλύπτει τα μυστικά των πιάτων με τα οποία τρέφονταν οι διαπραγματευτές της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία, ανακοίνωσε το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα.

Ο βετεράνος πολιτικός δηλώνει ότι το βιβλίο θα κυκλοφορήσει την περίοδο των Χριστουγέννων και θα περιλαμβάνει συνταγές που ήταν δυναμωτικές για τους διαπραγματευτές ώστε να συνεχίσουν και να αντέξουν την ειρηνευτική διαδικασία το 1997 και το 1998.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το “The Negotiator’s Cookbook” (Το βιβλίο των συνταγών των διαπραγματευτών), όπως θα είναι ο τίτλος του θα εκδοθεί από το κόμμα εντός των προσεχών μηνών”, δήλωσε εκπρόσωπος του Σιν Φέιν στο AFP.

Ο 69χρονος Ιρλανδός που αποχώρησε τον Φεβρουάριο από την ηγεσία του Σιν Φέιν, του οποίου ήταν επικεφαλής σχεδόν επί 35 χρόνια, υποσχέθηκε ότι το βιβλίο θα αποκαλύψει ορισμένα “από τα καλύτερα κρατημένα μυστικά” των διαπραγματεύσεων.

“Οι Βρετανοί ουδέποτε μας τάισαν. Δεν είχαν ποτέ φαγητό”, δήλωσε ο Ανταμς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μπέλφαστ το βράδυ της Δευτέρας, γράφει η εφημερίδα The Irish Times. “Συνταγή για συμφιλίωση;”, σχολιάζει η εφημερίδα Guardian.

Το βιβλίο αποκαλύπτει τις “συνταγές με τις οποίες τρεφόταν η ιρλανδική διαπραγματευτική ομάδα”. Οι εθνικιστές ήταν “ατρόμητοι ρεπουμπλικανοί” που είχαν την τύχη να έχουν ανάμεσά τους έναν ή δύο σπουδαίους μάγειρες”, υπογράμμισε ο ‘Ανταμς που ανάρτησε φωτογραφία του εξώφυλλου του βιβλίου μαγειρικής πάνω στο οποίο διακρίνονται καζάνια που βράζουν πάνω στη φωτιά και ένα γλύκισμα με επικάλυψη κρέμας.

Η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής έθεσε τέλος σε 30 χρόνια σύγκρουσης μεταξύ των προτεσταντών του Ενωτικού Κόμματος και των καθολικών του Σιν Φέιν.