
Τα επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια μικροκομματικών συμφερόντων στο εθνικό θέμα της Μακεδονίας σε πλήρη εξέλιξη
Μέσα σε ένα κλίμα αναβρασμού για τη συμφωνία των Πρεσπών, εκλογολογίας αλλά και στους ….μετασεισμούς των σεισμικών αναταράξεων στο πολιτικό σύστημα που προκάλεσε χθες η δήλωση του Πάνου Καμμένου, υποδέχονται σήμερα οι Θεσσαλονικείς τον πρωθυπουργό.
Αν και ο κ. Καμμένος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου χθες υποστήριξε ότι θα αποσυρθεί από τη κυβέρνηση αν δεν υπάρξει η βούληση του λαού με δημοψήφισμα ή εκλόγές ή με την ψήφιση με απόλυτη πλειοψηφία από τη Βουλή, της συμφωνίας με τα Σκόπια, τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν φαίνεται να ισχύει αφού η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου προδίδει πολλά, σε καμία περίπτωση όμως δεν μαρτυρά αιφνιδιασμό.
Στο δελτίο Τύπου που κοινοποιήθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, ακόμη και η αναφορά στο ενδεχόμενο εκλογών είναι αμφίσημη.
Το ενδεχόμενο κύρωσης της συμφωνίας με ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών από τη Βουλή των Ελλήνων μοιάζει μακρινό, αν όχι απίθανο. Άλλωστε οι δηλώσεις του κ. Κοτζιά δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνειών. Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα Βόρεια Μακεδονία «είναι πολύ καλή, δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι στη Βουλή» είπε ο Νίκος Κοτζιάς. «Ο κ. Καμμένος τα ξέρει αυτά, κάνει τις πολιτικές του επιλογές» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας «στο κόκκινο»
Πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ προγραμματίζει το δημοψήφισμα για την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου. Η κίνηση αυτή του Σκοπιανού πρωθυπουργού μοιάζει αναμενόμενη, αφού είναι λογικό να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ για να πείσει τους πολίτες της χώρας του ότι με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα ανοίξουν οι πόρτες για ενσωμάτωση της «Βόρειας Μακεδονίας» στον μεγαλύτερο αμυντικό οργανισμό στον πλανήτη, καλλιεργώντας την ελπίδα ότι το 2019, με την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ θα αρχίσουν να ρέουν και ευρωπαϊκά κονδύλια.
Πιθανή έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τους Σκοπιανούς στο δημοψήφισμα αναμένεται να καταστήσει την επακόλουθη συνταγματική αναθεώρηση τυπική διαδικασία, αφού είναι αμφίβολο αν θα βρεθούν βουλευτές να αγνοήσουν τη βούληση του λαού.
Εκείνη τη χρονική στιγμή, δηλαδή λίγο πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης από την πλευρά των Σκοπίων, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα βρεθούν σε ακόμη δυσκολότερη θέση. Και μόνο η υπογραφή της συμφωνίας για Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα, έχει προκαλέσει φουρτούνα στους ΑΝΕΛ.
Αν ο λαός της γειτονικής χώρας πει «ναι» στη συμφωνία αυτόματα εκκινούν οι διαδικασίες για τις συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Το ένα σενάριο λέει ότι ο Ζάεφ θα πάει σε εκλογές για να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ και να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία κάνοντας απρόσκοπτα τις αλλαγές στο Σύνταγμα.
Το άλλο σενάριο αναφέρει ότι θα πάει από την παρούσα βουλή να κάνει τις αλλαγές εκτιμώντας ότι οι βουλευτές δεν θα τολμήσουν να αντισταθούν στη βούληση του λαού. Στο πρώτο σενάριο η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργότερα, αλλά σίγουρα πολύ πριν τα Χριστούγεννα, στο δεύτερο τα Σκόπια θα έχουν «καθαρίσει» μέσα στον Οκτώβριο και θα μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Το μπαλάκι τότε επιστρέφει στην Αθήνα η οποία πρέπει να κυρώσει τη συμφωνία, επομένως ο Πάνος Καμμένος να ρίξει την κυβέρνηση, όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης.
Εκτός κι αν ο κ. Τσίπρας έχει βρει στηρίγματα από διαφορετικούς «πάγκους».
Το ερώτημα είναι αν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση και αποσύρει και τα στελέχη του, δεν ψηφίσει τη συμφωνία αλλά συνεχίσει να δίνει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Εφόσον, όμως, οι εκλογές καταστούν αναπόφευκτες τότε μπαίνει σε εφαρμογή το σενάριο της κύρωσης της συμφωνίας από άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ένα άλλο σενάριο που «παίζει» δυνατά είναι να μη φτάσουν οι ΑΝΕΛ τόσο μακριά καθώς ο κ. Καμμένος δεν ελέγχει το κόμμα του.
Να φύγουν δηλαδή στην πορεία ή κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας κι άλλοι βουλευτές. Μην ξεχνάμε ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει χαρακτηρίσει θετική τη συμφωνία ενώ τη Δευτέρα δήλωσε ότι μπορεί να φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση αλλά να την στηρίζουν.
Η Ελενα Κουντουρά ακόμη έχει εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία ενώ ο Κώστας Ζουράρις δήλωσε την Τρίτη ότι αυτός δεν θα ρίξει μια αριστερή κυβέρνηση. Σε πλήρη αντίθεση με τον αρχηγό της δηλαδή.
Η λογική «ο σώζων εαυτό σωθήτω» θα επικρατήσει στους Ανεξάρτητους Ελληνες αφού είναι αδύνατο να κεφαλαιοποιηθεί ο όψιμος «μακεδονικός αγώνας» που κάνει ο Πάνος Καμμένος αλλά μέσα από το υπουργικό του γραφείο. «Αργησε πολύ να σηκώσει το μπαϊράκι» του μακεδονομάχου. Αν είχε παραιτηθεί από υπουργός στις αρχές της διαπραγμάτευσης ίσως να είχε σώσει μεγάλο μέρος από το πολιτικό του κεφάλαιο», λένε πολιτικοί αναλυτές.
Με αυτά τα δεδομένα καθόλου απίθανο δεν θα πρέπει να θεωρείται ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να προβεί σε μια θεαματική κίνηση ακόμη και να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά στις 11 Ιουνίου, δηλαδή μέσα στις επόμενες επτά ημέρες.
Ένα άλλο ερώτημα είναι αν οι έξι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα συνταχθούν με τον Πάνο Καμμένο ή θα διαχωρίσουν τη θέση τους όπως για παράδειγμα ο Κώστας Ζουράρις που δήλωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να ρίξει μια αριστερή κυβέρνηση.
Πιθανές πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο και μάλιστα την 21η όπως ακούγεται, πάντως σε χρόνο συμβατό με την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στα Σκόπια θα εξυπηρετήσουν σε πολλά επίπεδα τον σχεδιασμό των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Ο Πάνος Καμμένος, αν και μπορεί να κατηγορηθεί σαν πολιτικός εκβιαστής, θα μπορεί να στραφεί στους πολίτες που συνιστούν το πιθανό ακροατήριό του επιχειρηματολογώντας ότι έριξε την κυβέρνηση για να μην περάσει μια συμφωνία με την οποία θα εκχωρείται το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Θα επιχειρήσει να ανατρέψει τα γκάλοπ και θα προσπαθήσει να μην διαλυθούν τελείως οι ΑΝΕΛ ώστε να μαζέψει το 3% των ψηφοφόρων για να ξαναμπεί στη Βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών με την επίκληση μεγάλου εθνικού θέματος, θα πάει στις κάλπες σε συνθήκες πολιτικής κρίσης και όχι σαν αποτυχημένος διαχειριστής που διέλυσε την μεσαία τάξη ακολουθώντας μια φορομπηχτική πολιτική χωρίς όριο και παραλλήλως έδεσε χειροπόδαρα τη χώρα με ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να υλοποιούνται μέχρι το 2060. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να απευθυνθεί στην εκλογική δεξαμενή του σαν… εκβιαζόμενος και να ισχυριστεί ότι «έβγαλε» τη χώρα από τα μνημόνια, έλυσε το μεταναστευτικό και διευθέτησε τον γόρδιο δεσμό του Σκοπιανού… Είναι σχεδόν βέβαιο ότι προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας θα καταγγείλει ότι υπονομεύεται από τη ΝΔ που δεν δέχεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών αν και –σύμφωνα με όσα λένε στον ΣΥΡΙΖΑ- οι δεξιοί που δημιούργησαν το πρόβλημα της FYROM ακολουθούν υποκριτική στάση αφού ως κυβέρνηση δέχονταν σύνθετη ονομασία που περιείχε τον όρο Μακεδονία και ήταν αυτοί που το 1977 είχαν αναγνωρίσει ότι η γλώσσα των Σκοπιανών είναι… μακεδονική.
Κι όποιος πιστέψει, πίστεψε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διευκολυνθεί σηκώνοντας ψηλά δύο θέματα: Το πρώτο η επιτυχία της λήξης των μνημονίων που θα συνδεθεί με παροχές. Παράλληλα, δεν θα έχει φθαρεί από τις μειώσεις στις συντάξεις οι οποίες θα φανούν από τον Δεκέμβριο.
Το δεύτερο είναι ότι έτσι θα φορτώσει τον «μουντζούρη» της κύρωσης της συμφωνίας στην επόμενη βουλή. Ο πρωθυπουργός θα έχει τον χρόνο να πείσει τους πολίτες ότι είναι επωφελής η συμφωνία των Πρεσπών κι ότι αυτός προσπάθησε αλλά υπονομεύτηκε από τη ΝΔ.
Οι ΑΝΕΛ από την πλευρά τους θα μπορούν να «πουλήσουν» τον δικό τους μακεδονικό αγώνα, να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και να διεκδικήσουν την πατριωτική ψήφο επιχειρώντας να μπουν ξανά στη Βουλή.
Οσο περισσότερος είναι ο χρόνος για τις εκλογές τόσο χειρότερα για τον Πάνο Καμμένο καθώς δεν γνωρίζει αν σε λίγους μήνες θα του έχουν απομείνει βουλευτές και στελέχη.
Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για εκλογές τον Μάιο με μια ακόμα εθνική κολωτούμπα της κυβέρνησης, άσχετα με την εξέλιξη της υπόθεσης των Σκοπίων.
Ένα είναι σίγουρο. Οποτε κι αν στηθούν κάλπες, αυτό που θα ακούγεται περισσότερο είναι το γνωστό τραγούδι… «Μακεδονία ξακουστή…».