Ταϊλάνδη: Τρεις ή τέσσερις μέρες το περιθώριο για να σώσουν τα παιδιά οι διασώστες

Ταϊλάνδη: Τρεις ή τέσσερις μέρες το περιθώριο για να σώσουν τα παιδιά οι διασώστες

«Παράθυρο» τριών ή τεσσάρων ημερών για τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους από σπηλιά της Ταϊλάνδης, πιστεύουν πως έχουν οι Αρχές της χώρας. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Narongsak Osatanakorn, οι διασώστες προσπαθούν τώρα να καταστρώσουν ένα σχέδιο δράσης που να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους.

«Εχθροί» των σωστικών συνεργείων είναι οι βροχοπτώσεις αλλά και η πτώση των επιπέδων του οξυγόνου μέσα στη σπηλιά. «Σήμερα έβρεξε αλλά τα επίπεδα του νερού είναι ακόμη σε ικανοποιητικά επίπεδα» είπε ο κυβερνήτης της περιοχής, και συνέχισε: «Οι επόμενες τρεις ή τέσσερις ημέρες είναι ο ιδανικές για να πραγματοποιηθεί μια επιχείρηση διάσωσης… Αν περιμένουμε πολύ είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόση βροχή θα πέσει».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσαν ένα «φαινόμενο τσουνάμι» μέσα στο σπήλαιο, κάτι το οποίο φαίνεται να προβληματίζει τους ειδικούς.

«Εάν το οξυγόνο πέσει σε επίπεδα κάτω του 12%, τότε θα επηρεαστεί ο εγκέφαλος των εγκλωβισμένων» τόνισε ο Osatanakorn, και συνέχισε: «Μπορεί να υποστούν κάποιο σοκ».

Για τους βουδιστές μοναχούς που κάνουν ολονυχτία έξω από τη σπηλιά όπου βρίσκονται εγκλωβισμένα 12 αγόρια και ο προπονητής τους, το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη βρέξει έντονα είναι απόδειξη ότι οι προσευχές τους εισακούστηκαν…

Τα μέλη αυτής της μικρής κοινωνίας του Μάε Σάι, στη βόρεια Ταϊλάνδη, ξέρουν ότι οι βροχοπτώσεις της εποχής θα περιπλέξουν οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης των παιδιών από το σπήλαιο.

Κάτι το οποίο γνωρίζουν και οι Αρχές της Ταϊλάνδης, που πλέον βλέπουν τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα.

Η περίοδος των μουσώνων στην Ταϊλάνδη διαρκεί από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Τους τέσσερις αυτούς μήνες, η στάθμη του νερού στην περιοχή Μάε Σάι -που βρίσκεται στα ορεινά σύνορα με την Μιανμάρ- μπορεί να ανέβει επικίνδυνα, πλημμυρίζοντας χωράφια και αποκόπτοντας ολόκληρα χωριά από τον πολιτισμό.

Το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, όπου έχει εγκλωβιστεί η ποδοσφαιρική ομάδα, λειτουργεί ως φυσικό αποχευτευτικό σύστημα της περιοχής. Τα αγόρια και ο 25χρονος προπονητής τους έχουν βρει καταφύγιο σε μια φυσική κοιλότητα, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχία για τα επίπεδα οξυγόνου στο χώρο.

Για να προσεγγίσουν το σημείο, οι δύτες πρέπει να κολυμπήσουν μέσα σε στενά περάσματα με σχεδόν μηδενική ορατότητα. Το νερό είναι θολό και παγωμένο και οι πεπειραμένοι δύτες πρέπει να προσέξουν πολύ ώστε να μην σκίσουν τη στολή τους στα βράχια…

Για σχεδόν δύο εβδομάδες, οι Αρχές αντλούν επί 24ωρου βάσης νερό μέσα από τη σπηλιά. Ο όγκος των υδάτων αυτών έχουν μετατρέψει τα χωράφια γύρω από το σπήλαιο σε λίμνες, ωστόσο, η τακτική αυτή δεν φαίνεται να φέρνει απτά αποτελέσματα.

Στις αρχές τις εβδομάδας, ένας Ταϊλανδός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι η άντληση νερού από το σπήλαιο θα επέτρεπε στα παιδιά να «βγουν περπατώντας».

Έκτοτε, όμως, οι ελπίδες αυτές έχουν εξανεμιστεί. Αυτή τη στιγμή, το συναίσθημα που κυριαρχεί είναι αυτό της ανησυχίας. Οι διασώστες αισθάνονται ότι πλέον υπάρχει ένας χαρακτήρας επείγοντος, και πως οι αρχές θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα σχέδιο διάσωσης.

Τα μαύρα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί πάνω από την περιοχή εντείνουν ακόμη περισσότερο το άγχος των ειδικών, που παράλληλα ενημερώνονται από μετεωρολόγους πως έρχονται έντονες βροχές που θα διαρκέσουν για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Ακόμη και αν οι δύτες προμηθεύσουν τα παιδιά και τον προπονητή τους με αρκετά τρόφιμα και νερό για να μπορέσουν να περάσουν τις επόμενες ημέρες, υπάρχει ανησυχία πως ο χώρος όπου βρίσκονται θα πλημμυρίσει…

Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχουν πλέον εύκολες λύσεις. Η αναμενόμενη άνοδος των υδάτων, όμως, πιέζει επιτακτικά τους υπεύθυνους της επιχείρησης να καταστρώσουν ένα σχέδιο.

Όπως εξηγεί ένας έμπειρος Βρετανός δύτης και μηχανικός εξόρυξης, υπάρχει ένα χρονικό «παράθυρο» για το μέχρι πότε θα μπορούν οι ομάδες διάσωσης να καταδυθούν και να βγάλουν τα παιδιά από το σπήλαιο.

«Εάν τους αφήσουμε εκεί τότε πιθανότατα να πνιγούν» είπε ο εν λόγω δύτης στο CNNi, ζητώντας, ωστόσο, να μην κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος.

Κάθε μέρα, οι Αρχές συζητούν και ένα καινούργιο σενάριο διάσωσης των παιδιών. Παρά την αρχική ανησυχία των οικογενειών, τις τελευταίες ημέρες οι γονείς των «12» φαίνεται να βλέπουν με πιο θετικό μάτι το ενδεχόμενο να διάσωσης των παιδιών τους από τους πεπειραμένους δύτες.

CNN