Ταϊλάνδη: Τα δύο πρώτα παιδιά διασώθηκαν από το σπήλαιο

Ταϊλάνδη: Τα δύο πρώτα παιδιά διασώθηκαν από το σπήλαιο

Τα πρώτα δύο από τα 12 αγόρια που είχαν παγιδευτεί στο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη απεγκλωβίστηκαν, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο που επικαλείτο το πρακτορείο Reuters, με τα χαμόγελα ανακούφισης να σχηματίζονται στα πρόσωπα των διασωστών.

Τα πρώτα δύο μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας βγήκαν από τη σπηλιά με τη βοήθεια των πεπειραμένων δυτών. «Δύο παιδιά βγήκαν. Είναι στο αυτοσχέδιο νοσοκομείο κοντά στη σπηλιά» είπε ο Tossathep Boonthong, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας και μέλος της ομάδας διάσωσης.

H επικίνδυνη αποστολή διάσωσης έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Τα δύο παιδιά που διεσώθησαν εξετάζονται από τους γιατρούς στο σημείο και αναμένεται να μεταφερθούν σε τοπικό νοσοκομείο. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας των παιδιών δεν εμπνέει ανησυχία.

Στο σπήλαιο μπήκαν στις 6:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) 13 πεπειραμένοι ξένοι δύτες και πέντε μέλη της επίλεκτης ομάδας SEAL του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης. Οι διασώστες θα βοηθήσουν τα αγόρια, ορισμένα εκ των οποίων δεν γνωρίζουν καν κολύμπι, να βγουν από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, όπου έχουν εγκλωβιστεί.

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα. Τα αγόρια είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις. Βρισκόμαστε στο ζενίθ της ετοιμότητάς μας» ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως και οι 13 παγιδευμένοι είναι επίσης «πολύ έτοιμοι».

Η ταχύτερη ομάδα μπορεί να βγει από το σπήλαιο «στις 9 μ.μ.», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως έχουν σταλεί 13 ξένοι δύτες, 5 Ταϊλανδοί δύτες και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (SEALS).

Τουλάχιστον 18 δύτες συμμετέχουν στην άνευ προηγουμένου επιχείρηση για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους.

Οι αρχές αναγνωρίζουν πώς η εξέλιξη αυτή αποτελεί το πιο αισιόδοξο σενάριο για τη διάσωση των μικρών αθλητών, καθώς οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τα παιδιά πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

EURONEWS – CNN – REUTERS