Ταϊλάνδη: Παγκόσμια συγκίνηση για τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους που παγιδεύτηκαν σε σπηλιά

Ταϊλάνδη: Παγκόσμια συγκίνηση για τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους που παγιδεύτηκαν σε σπηλιά

Ανακούφιση, ενθουσιασμό και παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε ο εντοπισμός των μελών ποδοσφαιρικής ομάδας που είχαν εγκλωβιστεί επί εννέα ημέρες σε σπηλιά της Ταϊλάνδης.

Τα σωστικά συγνεργεία τους προσέγγισαν, κινηματογράφησαν τη συνομιλία τους και έδωσαν το βίντεο στη δημοσιότητα για να πιστοποιηθεί ότι τα παιδιά είναι ζωντανά.

Τα μέλη της ομάδας είναι ηλικίας από 11 έως 16 ετών και ο προπονητής τους 25.

Από την ημέρα εκείνη ξεκίνησε μια τεράστια, διεθνής προσπάθεια διάσωσης, με ομάδες από πολλές χώρες, που προσπαθούσαν να φτάσουν στο σημείο όπου υπέθεταν ότι μπορεί να βρίσκονταν οι αγνοούμενοι. Η επιχείρηση διάσωσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της λάσπης, του νερού και της σφοδρής βροχής που συνεχιζόταν.

«Ταϊλανδοί πεζοναύτες τους βρήκαν και τους 13 ζωντανούς», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν.

Οι διασώστες προσπαθούσαν από το πρωί να ανοίξουν ένα στενό διάδρομο για να περάσουν δύτες μέσα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο. Οι δύτες των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους σε ένα υπερυψωμένο σημείο, μέσα στο σπήλαιο, που οι σπηλαιολόγοι το αποκαλούσαν “Παραλία Πατάγια”.

Υπέθεταν ότι σε εκείνον τον χώρο θα μπορούσαν να έχουν καταφύγει τα παιδιά όταν πλημμύρισε η σπηλιά.

«Οι πεζοναύτες ανέφεραν ότι (…) έφτασαν στην Παραλία Πατάγια, που ήταν πλημμυρισμένη. Έτσι, προχώρησαν άλλα 400 μέτρα όπου βρήκαν τους 13 (…) ασφαλείς», είπε ο Ναρονγσάκ, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι διασώστες ζητωκραύγαζαν, εμφανώς συγκινημένοι από την εξέλιξη αυτή.

Η επόμενη πρόκληση για τα σωστικά συνεργεία θα είναι να βγάλουν τα παιδιά από το σπήλαιο, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν “λαβύρινθο”. Ορισμένοι προτείνουν να περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά για να βγουν έξω τα αγόρια. Μια άλλη επιλογή είναι να τους μάθουν πώς να χρησιμοποιούν εξοπλισμό καταδύσεων για να βγουν κολυμπώντας έξω.

Όταν έφτασε η είδηση της ανεύρεσής τους, γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονταν στην είσοδο του σπηλαίου άρχισαν να ετοιμάζουν κουτιά με είδη πρώτων βοηθειών για να τα στείλουν μέσα. Δεν είναι σαφές αν κάποιο από τα παιδιά ή ο προπονητής έχουν τραυματιστεί ή αν χρειάζονται ιατρική βοήθεια για άλλους λόγους, αναφέρουν διεθνή πρακτορεία.

Συγγενείς των αγοριών, που περίμεναν εκεί κοντά, κάτω από ένα υπόστεγο για να προφυλαχθούν από τη βροχή, χειροκροτούσαν και γελούσαν. Οι διασώστες συνέχαιραν ο ένας τον άλλο.

CNN – EURONEWS