Τέλος η Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ – Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης της;

Τέλος η Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ – Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης της;

Αποχωρεί η Ντέλια Βελκουλέσκου από το κουαρτέτο των δανειστών, ενώ ο αντικαταστάτης της έχει χαρακτηριστεί από τους συναδέλφούς του μετριοπαθής και έμπειρος.

Η κ. Βελκουλέσκου αντικαθίσταται από τον Αμερικανό Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής στο κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η ίδια είχε ζητήσει την αντικατάστασή της από το ελληνικό πρόγραμμα ήδη το περασμένο καλοκαίρι. Ο Πίτερ Ντόλμαν μέχρι πέρυσι ήταν επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στη Λευκορωσία, ενώ είχε εργαστεί στο παρελθόν και στα προγράμματα του Ταμείου σε Ιρλανδία, Ρωσία και Ουκρανία.

Ο κύριος Ντόλμαν, χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους του ως ιδιαίτερα έμπειρος, μετριοπαθής και όχι ένας από τους «ιδιαίτερα σκληρούς» του Ταμείου.

Η οικονομολόγος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, 43 ετών σήμερα, είναι απόφοιτος του Λυκείου «Γκέοργκε Λαζάρ». Το 1992, τρία χρόνια μετά την εκτέλεση του δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου έφυγε από τη Ρουμανία για τις ΗΠΑ. Εκεί σπούδασε Οικονομικά με υποτροφία και στη συνέχεια ενταχθεί στο δυναμικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υπενθυμίζεται πως η κυρία Βελκουλέσκου ήρθε στην Αθήνα από την Κύπρο, όπου είχε χειριστεί το θέμα της κρίσης με τέτοιο τρόπο που πολλές φορές είχε προκαλέσει την «έκρηξη» της κυπριακής κυβέρνησης. Στην Κύπρο πήγε το 2013 εν μέσω κρίσης και κουρέματος καταθέσεων. iefimerida.gr