Σ. Τσιόδρας: Εκθετική η αύξηση των κρουσμάτων από τα τέλη Οκτωβρίου

Σ. Τσιόδρας: Εκθετική η αύξηση των κρουσμάτων από τα τέλη Οκτωβρίου

Τη δραματική κατάσταση που οδήγησε στην απόφαση για το δεύτερο lockdown, περιέγραψε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κάνοντας λόγο για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Όπως είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τις επόμενες μέρες το σύστημα υγείας αναμένεται να πιεστεί αφόρητα από τα περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία και γι’ αυτό η επιτροπή υιοθέτησε το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας ως το τελευταίο μέτρο. «Ελπίζουμε αυτό να είναι προσωρινό», ευχήθηκε.

Εξηγώντας διαγράμματα που παρουσίασε, ανέφερε ότι το τελευταίο πενθήμερο, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπερνούν τα 1.600 την ημέρα, ενώ από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί η μεταδοτικότητα του ιού.

Αναφορικά με τα τεστ, όπως είπε ότι 20πλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα, με το 9% εξ αυτών το τελευταίο 10ήμερο να προκύπτουν θετικά.

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες, περισσότεροι άνθρωποι θα μπαίνουν στα νοσοκομεία για νοσηλεία παρά θα παίρνουν εξιτήριο. Παράλληλα, θα νοσηλευτούν και άνθρωποι νεότερης ηλικίας από ότι στο πρώτο κύμα, καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα στις ηλικίες 34-45 ετών και συμπλήρωσε ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε κατά μέσο όρο 10 θανάτους.

Όπως είπε, ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και την Ευρώπης, δεν είχαμε 1.600 ασθενείς με πνευμονία να νοσηλεύονται ταυτόχρονα.

Ανέφερε επίσης ότι οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 191 τις τελευταίες ημέρες, ενώ η κάλυψη κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη φτάνει στο 78% και στο 66% στην Αττική.