Σ. Κοντονής: Μη εποικοδομητική η στάση της αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό

Σ. Κοντονής: Μη εποικοδομητική η στάση της αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό

Ανευθυνότητα και μη εποικοδομητική στάση επιρρίπτει στην αντιπολίτευση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.

Από τη Λευκωσία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο κ. Κοντονής, είπε χαρακτηριστικά «Δυστυχώς, έχουμε γι άλλη μια φορά απέναντί μας μια ανεύθυνη αντιπολίτευση στην Ελλάδα, η οποία αποστασιοποιείται από αυτά, που ως κυβερνητικά κόμματα υλοποιούσαν και παρουσιάζουν μια εικόνα μη εποικοδομητική».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις συνομιλίες με την πΓΔΜ, προκειμένου να βρεθεί λύση αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη, ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας την εθνική γραμμή των τελευταίων χρόνων, δίνει μια διπλωματική μάχη για μια ευτυχή κατάληξη».

Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει να μην κατοχυρωθεί το όνομα αποκλειστικά “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, αλλά να έχουμε μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι πάντων με μια αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, από τις οποίες απορρέουν κάποιες αλυτρωτικές απόψεις. Πρόσθεσε δε ότι αυτό είναι το πλαίσιο, το οποίο είχαν καθορίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση.

Ο κ. Κοντονής ανέφερε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια λύση σε ένα πρόβλημα, το οποίο είναι σε εκκρεμότητα για 25 χρόνια. «Σήμερα» είπε «πολιτικοί παράγοντες εκείνης της εποχής, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Βαρβιτσιώτης, σε μια πολύ κατατοπιστική συνέντευξη για το τι είχε συμβεί την περίοδο των αρχών της δεκαετίας του ’90, είχε σαφέστατα αποδώσει ευθύνες και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν τόλμησε, επειδή φοβόταν την πτώση της κυβέρνησής του, να αποδεχθεί το πακέτο Πινέϊρο, αλλά και στον τότε υπουργό Εξωτερικών της χώρας, τον κ. Σαμαρά, ο οποίος κράτησε μια στάση, σε κάθε περίπτωση μη εποικοδομητική και τορπίλισε την λύση με βάση εκείνο το πακέτο».

Σήμερα, συνέχισε ο υπουργός, «όλοι λένε ότι θα ήταν μια εξαιρετική λύση για την Ελλάδα στη βάση τού πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Διότι, αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη, είναι ότι δεν αποφασίζουμε εμείς για το όνομα μιας άλλης χώρας. Η άλλη χώρα έχει όνομα και είναι η σύνθετη ονομασία πΓΔΜ στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτή η σύνθετη ονομασία εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία και επίσης το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” είναι αναγνωρισμένο από πάρα πολλά κράτη στον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι μεγάλες δυνάμεις και οι οικονομικές δυνάμεις.

«Η πολιτική, που ακολουθήθηκε τότε ήταν καταστροφική και οδήγησε την Ελλάδα σε μια διπλωματική ήττα» επισήμανε ο κ. Κοντονής.