Σχοινάς: Στις 17 Μαρτίου προς έγκριση το σχέδιο για πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ε.Ε.

Σχοινάς: Στις 17 Μαρτίου προς έγκριση το σχέδιο για πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ε.Ε.

O στόχος είναι να καθοριστεί μία κοινή κατεύθυνση προς το ασφαλές άνοιγμα, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, προαναγγέλλοντας ότι η Κομισιόν ετοιμάζει ένα «πακέτο» προς έγκριση στις 17 Μαρτίου με επίκεντρο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για το γεγονός ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με την ανάγκη να προχωρήσει και να επιταχυνθεί η διαδικασία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού εν όψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής, επισήμανε για να προσθέσει ότι «θα συνεχίσουμε επίσης τη συνεργασία μας με διεθνείς οργανισμούς για να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε λύση έχει νόημα σε επίπεδο ΕΕ -και πέραν αυτής».

 

Τα πρώτα πιστοποιητικά στην Ε.Ε.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού παραχωρεί στους πολίτες μια πόλη στην Βαυαρία.

Προς το παρόν ο χαρακτήρας είναι συμβολικός και από το έγγραφο αυτό δεν απορρέουν δικαιώματα.

Ωστόσο, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί μπορεί να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο.

«Πάντα θα έχω αυτήν την κάρτα μαζί μου. Αν χρειάζεται θα την επιδεινύω. Είναι ένα είδος νέας ελευθερίας», δήλωσε μια γυναίκα που εμβολιάστηκε.

Για κάποιους κατοίκους βέβαια το πιστοποιητικό δημιουργεί ανισότητα.

Στην Γερμανία το 2% του πληθυσμού έχει μέχρι στιγμής εμβολιαστεί πλήρως.

«Φοβάμαι μια κοινωνία δύο ταχυτήτων. Επισήμως το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό. Με το πιστοποιητικό θα γίνει εμμέσως υποχρεωτικό. Θα μπορώ να πάω διακοπές αν δεν έχω εμβολιαστεί;», ανέφερε ένας πολίτης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την έκδοση ενός τέτοιου πιστοποιητικού.

Ωστόσο, κάποια κράτη-μέλη εκφράζουν ακόμη επιφυλάξεις.

Η Ελλάδα πάντως κινήθηκε πιο γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση και ήδη έχει συνάψη διμερή συμφωνία με το Ισραήλ, την χώρα που έχει τα πρωτεία στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της.

Εκεί αρκετές δραστηριότητες που μέχρι πρότινος ήταν κλειστές ξεκίνησαν εκ νέου για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Περίπου 3,2 εκατομμύρια πολίτες στο Ισραήλ έχουν πλέον πιστοποιητικό ανοσίας. Πρόκειται για εκείνους που εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις και εκείνους που έχουν πλέον αναρρώσει από τον κορωνοϊό.