Συρία: Προωθείται ο στρατός του Άσαντ στην Ανατ. Γούτα

Συρία: Προωθείται ο στρατός του Άσαντ στην Ανατ. Γούτα

Ο συριακός στρατός έχει προωθηθεί «σε πολλά μέτωπα» στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Ανατολικής Γούτα, ανέφερε στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλείται το συριακό πρακτορείο Sana.

Με τη στήριξη των Ρώσων συμμάχων του, το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ προσπαθεί να ανακαταλάβει το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, όπου περίπου 400.000 άμαχοι ζουν σε κατάσταση πολιορκίας από το 2013.

 «Οι μονάδες του συριακού στρατού προωθήθηκαν σε πολλές κατευθύνσεις, εξαλείφοντας σε πολλές περιοχές την παρουσία των τρομοκρατικών οργανώσεων που τις ήλεγχαν», ανέφερε η πηγή. Μεταξύ άλλων ο στρατός «ανέκτησε τον έλεγχο» πολλών κοινοτήτων, όπως της Οτάγια και της Νασαμπίγιε.

Το Σάββατο, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε λόγο για πρωτοφανή προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων στον θύλακα, εκτιμώντας ότι έχουν ανακαταλάβει το 10% της περιοχής. Οι μάχες συνεχίζονταν με την ίδια ένταση και την Κυριακή.

Σε ανακοίνωσή του ο συριακός στρατός έκανε λόγο για «μεγάλο αριθμό τρομοκρατών» που σκοτώθηκαν και ότι καταστράφηκαν «αρχηγεία, σήραγγες και οχυρώσεις», καθώς και στρατιωτικός εξοπλισμός.

Ο στρατός υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις του σταματούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός που έχει οργανώσει η Ρωσία προκειμένου να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να αποχωρήσουν από τον θύλακα οι άμαχοι.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν ότι οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Γούτα συνιστούν μια «απλώς απαράδεκτη» συλλογική τιμωρία των πολιτών που ζουν στην περιοχή αυτή. Περίπου 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν σε αεροπορικά και χερσαία πλήγματα από τις 18 Φεβρουαρίου, σημείωσε ο Πάνος Μουμτζής, συντονιστής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στην περιοχή. «Αντί για μια απολύτως αναγκαία ανάπαυλα, εξακολουθούμε να βλέπουμε περισσότερες μάχες, περισσότερο θάνατο και περισσότερες ανησυχητικές αναφορές για λιμό και για βομβαρδισμούς νοσοκομείων. Η συλλογική τιμωρία πολιτών είναι απώς απαράδεκτη», τόνισε.

naftemporiki