Συρία: Πιέσεις στους επιθεωρητές για τα χημικά ”να κάνουν τη δουλειά τους”

Συρία: Πιέσεις στους επιθεωρητές για τα χημικά ”να κάνουν τη δουλειά τους”

Πιέσεις στους επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να «κάνουν τη δουλειά τους» στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκε η φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα, στην πόλη Ντούμα της Συρίας, ασκούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα, τα Ηνωμένα Έθνη θα πιέσουν τους επιθεωρητές να εξετάσουν τον τόπο της φερόμενης χημικής επίθεσης «το ταχύτερο δυνατό και χωρίς καμία παρέμβαση».

Καταγγελίες από Μόσχα για δοχεία με χλώριο γερμανικής προέλευσης

Την Πέμπτη, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατήγγειλε πως συριακά στρατεύματα εντόπισαν σε εδάφη της Γούτα κιβώτια με χλώριο από τη Γερμανία και καπνογόνες βόμβες που παράγονται στο Σάλσμπερι, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στις απελευθερωμένες περιοχές της Ανατολικής Γούτα, τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα έχουν βρει δοχεία με χλώριο από τη Γερμανία -το πιο φοβερό είδος χημικού όπλου- καθώς και καπνογόνες βόμβες που παράγονται – παρακαλώ δώστε προσοχή – στην πόλη Σάλσμπερι, στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο Ζαχάροβα σε συνέντευξη Τύπου, σε μια καταγγελία που περιπλέκει ακόμη περισσότερα την κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή μετά την φερόμενη χημική επίθεση με χημικά όπλα.

Τα ευρήματα υπονομεύουν την «πίστη στην ανθρωπιά» της ηγεσίας κάποιων κρατών, που «δίνουν αυτές τις εντολές και λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις» πρόσθεσε ο Ζαχάροβα.

Η κ. Ζαχάροβα επέστησε την προσοχή σε ένα άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, το οποίο είχε δημοσιευθεί το 2013 και το οποίο αποκάλυπτε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Λευκός Οίκος είχε δώσει την συγκατάθεσή του να πραγματοποιηθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους επίθεση με χημικά στην Συρία και εν συνεχεία να επιρριφθούν οι ευθύνες στον σύρο πρόεδρο Άσαντ με σκοπό να ενισχυθούν οι διεθνείς στρατιωτικές παρεμβάσεις στην χώρα αυτή.

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ακόμη η επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στην Συρία έγινε για να ενισχυθεί το μαχητικό πνεύμα των ανταρτών και για να ανασυντάξουν τις γραμμές τους, περιπλέκοντας έτσι τη διαδικασία του ειρηνευτικού διαλόγου.

in.gr