Συρία: «Έξοδος» αμάχων από την Ιντλίμπ εν αναμονή της επίθεσης Ασαντ

Συρία: «Έξοδος» αμάχων από την Ιντλίμπ εν αναμονή της επίθεσης Ασαντ

 

Εκατοντάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει ήδη την επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, αναζητώντας καταφύγιο σε περιοχές πιο βόρεια εξαιτίας του φόβου για την επικείμενη επιχείρηση του συριακού στρατού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εδώ και πολλές εβδομάδες το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συγκεντρώνει ενισχύσεις γύρω από την επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία στα σύνορα με την Τουρκία, όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Χάγιατ Τάχριρ αλ Σαμ.

Από την Τετάρτη μέχρι το πρωί της Πέμπτης, κάτοικοι έφυγαν από χωριά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιντλίμπ αναζητώντας καταφύγιο πιο βόρεια στην επαρχία του Χαλεπιού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Κατευθύνονται δυτικά προς την επαρχία του Χαλεπιού και του Αφρίν», κοντά στα τουρκικά σύνορα, διευκρίνισε ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, κάνοντας λόγο για «σχεδόν 180 οικογένειες, δηλαδή περίπου χίλιους ανθρώπους». Η νοτιοανατολική Ιντλίμπ έγινε στόχος του συριακού στρατού, το πρωί της Πέμπτης όπου τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι, επεσήμανε το Παρατηρητήριο.

Σε περίπτωση ευρείας επιχείρησης στην Ιντλίμπ, ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα φοβούνται μια ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα έχει ζητήσει να αποφευχθεί «το λουτρό αίματος», ενώ έχει εκτιμήσει ότι η επιχείρηση ενδέχεται να ξεκινήσει «γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου», ενώ εκφράζονται φόβο ότι έως και 800.000 άνθρωποι ενδέχεται να εκτοπιστούν.

Σημειώνεται ότι περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην Ιντλίμπ και σε ανταρτοκρατούμενους θύλακες στην περιοχή, οι μισοί εκ των οποίων είναι εκτοπισμένοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Σε περίπτωση καταστροφής οι άνθρωποι αυτοί θα καταφύγουν στην Τουρκία», προειδοποίησε από την μεριά του την Τετάρτη ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.